Podravski zbornik, No. 39, 2013.
Stručni rad
Kultura prehrane u Podravini : u potrazi za autentičnim podravskim jelima
Marija Mesarić
Nada Matijaško
Sažetak
Kultura prehrane u Podravini predmet je interesa različitih stručnjaka, institucija, gospodarstva i industrije koji su se bavili istraživanjem njezinih obilježja, prehrambenih navika, lokalno-regionalnih specifičnosti i kulinarskih tradicija koji su utjecali na njezino oblikovanje. Hrana kao kultura dinamičan je proces, koji odlikuje prihvaćanje različitih utjecaja i promjena u načinu proizvodnje,
pripreme i konzumacije. Od sedamdesetih godina 20. stoljeća sve je prisutnija kao dio kulturne baštine, simbol identiteta podravske regije na lokalnim kulturno-turističkim manifestacijama, društvenim mrežama, web stranicama, u lokalnim medijima. Kao dio turističke ponude u ugostiteljstvu i promocije regionalne kuhinje u industriji, predmet je interesa stručnjaka različitih struka, gurmana i gastronoma koji ju predstavljaju kao lokalno-regionalne specijalitete, podravsku kulinarsku baštinu.
Ključne riječi
hrana; kultura; identitet; baština; autentično; turizam/industrija
Hrčak ID:
227348
URI
Datum izdavanja:
5.11.2013.
Posjeta: 2.458 *