Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.53.2.3

Pojavnost, stvaranje enterotoksina i antimikrobna osjetljivost izolata Staphylococcus aureus izoliranih iz domaćih svježih sireva s područja grada Dubrovnika

Ivana Ljevaković-Musladin orcid id orcid.org/0000-0003-2744-056X ; Institute of Public Health Dubrovnik, Dubrovnik, Croatia
Marina Vodnica-Martucci ; Institute of Public Health Dubrovnik, Dubrovnik, Croatia
Marija Krilanović ; Institute of Public Health Dubrovnik, Dubrovnik, Croatia
Lidija Kozačinski ; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 599 Kb

str. 141-153

preuzimanja: 409

citiraj


Sažetak

Staphylococcus aureus je poznati oportunistički patogen, koji uzrokuje široki spektar akutnih i kroničnih bolesti u ljudi i životinja. Stafilokokno trovanje je samo jedna od mnogih bolesti koje uzrokuje ova bakterija. Uzročnici trovanja su enterotoksini koje tijekom rasta u povoljnim uvjetima u hrani proizvode enterotoksigeni sojevi S. aureus. Epidemiološki podatci pokazuju da se S. aureus vrlo često nalazi u sirevima od sirovog mlijeka te su sirevi posljedično često upleteni u stafilokokna trovanja. Budući da nema podataka o prirodi S. aureus izoliranog iz sireva proizvedenih u Hrvatskoj, cilj je ovog istraživanja bio odrediti pojavnost, sposobnost stvaranja enterotoksina i antimikrobnu osjetljivost izolata S. aureus iz domaćih svježih sireva proizvedenih na području grada Dubrovnika. Od 30 ispitanih uzoraka sireva 18 (60 %) je bilo visoko zagađeno sojevima S. aureus. Razina zagađenja je bila u rasponu od 3,94 do 6,26 log10 cfu/g, a dodatno je tijekom prodaje na tržnicama bila podržana neodgovarajućim temperaturnim režimom iznad 8 °C. Iako su bili visoko zagađeni, stafilokokni enterotoksini nisu nađeni niti u jednom uzorku. Ukupno je prikupljeno 180 koagulaza-pozitivnih izolata iz 18 uzoraka sireva, od čega je 175 izolata potvrđeno lateks aglutinacijskim testom kao S. aureus. Sposobnost stvaranja enterotoksina je detektirana kod 35 (20 %) izolata, a 32 izolata su proizvodila enterotoksin C. Za ostala tri izolata se pretpostavlja da proizvode enterotoksin E. Antimikrobna rezistencija je utvrđena kod 1,1 % izolata i to jedino na mupirocin. Međutim, cjelovit sveobuhvatan zaključak o prirodi izolata S. aureus ne može se donijeti bez određivanja genotipskih karakteristika prisutnosti gena za enterotoksine i molekularne tipizacije s ciljem određivanja podrijetla izolata.

Ključne riječi

Staphylococcus aureus; sir; stafilokokni enterotoksini; antimikrobna osjetljivost

Hrčak ID:

259362

URI

https://hrcak.srce.hr/259362

Datum izdavanja:

24.6.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.789 *