Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15644/asc56/1/3
Stabilnost boje dentalnih kompozita nakon uranjanja u napitke i postupaka izbjeljivanja
Samra Korać
orcid.org/0000-0001-7842-7299
; Odjel za restaurativnu stomatologijus endodoncijom Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
*
Muhamed Ajanović
; Odjel za protetiku Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Aida Džanković
orcid.org/0000-0002-8790-5966
; Odjel za restaurativnu stomatologijus endodoncijom Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Alma Konjhodžić
; Odjel za restaurativnu stomatologijus endodoncijom Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Lajla Hasić-Branković
orcid.org/0000-0002-9489-4943
; Odjel za restaurativnu stomatologijus endodoncijom Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Alma Gavranović-Glamoč
; Odjel za protetiku Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Irmina Tahmiščija
; Odjel za restaurativnu stomatologijus endodoncijom Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
* Dopisni autor.
Sažetak
Cilj: Željela se usporediti stabilnost boje dvaju različitih svjetlosno polimeriziranih kompozita nakon uranjanja u tri tekućine i učinkovitost 16-postotnoga karbamid-peroksida (CP) u uklanjanju diskoloracije. Materijali i metode: Stabilnost boje mikrohibrida (Z250, 3 M ESPE) i nanokompozita (Z550, 3 M ESPE) procijenjena je nakon uranjanja u instant kavu, čaj i Coca-Colu te u deioniziranu vodu kao kontrolnu skupinu (n = 5). Uzorci su bili u tekućinama na temperaturi od 37 °C četiri sata na dan tijekom 30 dana. Nadalje, sljedećih 14 dana primijenjen je 16-postotni CP simulirajući noćno izbjeljivanje. Za mjerenje boja korišten je digitalni spektrofotometar na temelju koordinata boja CIEL*a*b*. Promjene boje (∆E) mjerene su na početku postupka izbjeljivanja zuba, nakon uranjanja u napitke i poslije završenog postupka. Za statističku procjenu korišteni su mješoviti i faktorijalni ANOVA testovi praćeni Bonferronijevim posthoc testom (p ≤ 0,05). Rezultati: Testirani kompoziti smole pokazali su promjenu boje iznad praga prihvatljivosti (ΔE* > 3,48) poslije uranjanja u kavu i čaj. Nanokompozit je znatno povećao promjenu boje u kavi poslije 30 dana (p < 0,05). Boja obaju materijala značajno se promijenila (p < 0,05) duž svih triju L*a*b* osi u kavi i čaju u tamniju, žutu i crvenu. Izbjeljivanje 16-postotnim CP-om bilo je učinkovito u uklanjanju vanjske diskoloracije u oba ispitivana kompozitna materijala. Zaključak: Kava i čaj prouzročili su klinički uočljive promjene boje u ispitanim dentalnim kompozitima s kumulativnim učincima. Izbjeljivanje je učinkovita metoda za uklanjanje diskoloracije s površine kompozitnih nadomjestaka.
Ključne riječi
kompozitne smole; bojila; kava; čaj; izbjeljivanje zubi; boja; napitci; obojenje
Hrčak ID:
274081
URI
Datum izdavanja:
21.3.2022.
Posjeta: 1.867 *