Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

RUKOPISI KAO VRELA GASTRONOMSKE POVIJESTI

Anamarija Lukić orcid id orcid.org/0000-0003-1278-2962 ; Institut društvenih znanosti Ivo Pilar
Tihana Pavičić


Puni tekst: hrvatski pdf 481 Kb

str. 287-296

preuzimanja: 236

citiraj


Sažetak

Povijest prehrane i povijest svakodnevice grane su povijesti koje su u hrvatskoj historiografiji još uvijek nove i slabo istražene. Kao ko- risno gradivo za istraživanje ovdje dobro mogu poslužiti rukopisne zbirke recepata, prvenstveno kao izvor činjenica o gastronomskoj svakodnevici. Analiziranjem njihova sadržaja te međusobnom usporedbom dolazi se i do drugih informacija o kulturi života u vrijeme nastanka zbirke, a u pravilu riječ je o razdoblju od više desetljeća. Rukopisne zbirke recepata posebno su dobar izvor za istraživanje povijesti žena jer su upravo one njihove autorice i korisnice. Prednost je korištenja rukopisnih zbiraka recepata kao izvora za istraživanje povijesti u tome što su one autentični pisani dokumenti o svakodnevici tzv. malog čovjeka, a radi svoje struk- ture vrlo su dobro usporedive. Nedostatak je korištenja ove vrste dokumenta njihovo teško pribavljanje.

Ključne riječi

rukopisne zbirke recepata; objavljene kuharice; Osijek; domaćica; početak 20. stoljeća.

Hrčak ID:

278771

URI

https://hrcak.srce.hr/278771

Datum izdavanja:

3.6.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 769 *