Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Istraživanje tehnologije proizvodnje voćkarica

Željko Orešković ; Šumarski institut, Jastrebarsko
Antun Dokuš ; Šumarski institut, Jastrebarsko
Miroslav Harapin ; Šumarski institut, Jastrebarsko
Tamara Jakovljević ; Šumarski institut, Jastrebarsko
Maradin Romana ; Šumarski institut, Jastrebarsko


Puni tekst: hrvatski pdf 316 Kb

str. 65-73

preuzimanja: 1.125

citiraj


Sažetak

U razdoblju od 2001. do 2005. g., istraživane su šumska ili divlja trešnja, jabuka i kruška. Na području UŠP "Delnice", "Karlovac" i "Sisak" odabrana su i označena matična stabla navedenih vrsta, koja su poslužila za branje plodova, odnosno sjemena.
Sakupljeno sjeme je neposredno nakon branja obrađeno, odmah sijano ili stavljeno u stratifikaciju. Sjemenu je određivana klijavost koja je bila za trešnju 10-15%, za jabuku 70-80%, a za krušku 1-2%.
Primijenjena su tri načina stratifikacije: a) sjeme je čuvano u polietilenskim vrećicama na 1oC, s 10% vlage 6 tjedana, a zatim je čuvano u hladnjaku na temperaturi 3-6oC; b) sjeme je vlažno smrzavano 2-6 mjeseci izme|u dvaju slojeva vla`nog dravskog pijeska i treseta u omjeru 50:50; c) sjeme je dr`ano na otvorenom
tijekom zime. Najbolja klijavost u gredicama postignuta je tretmanom b i sijanjem sjemena nakon dorade tijekom ljeta ili jeseni. Razvoj biljaka u visinu i debljinu bio je prosječno dobar u skladu s podacima iz mnogobrojne literature.
Glede slabog uroda u periodu 2001. – 2005. g., i relativno slabu klijavost, trebalo bi nastaviti istraživanje.

Ključne riječi

Šumska ili divlja trešnja; jabuka i kruška; matično stablo; plod; sjeme; stratifikacija; nicanje

Hrčak ID:

26012

URI

https://hrcak.srce.hr/26012

Datum izdavanja:

24.9.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.555 *