Pregledni rad
https://doi.org/10.5513/JCEA01/24.2.3843
Fizikalni pokazatelji kakvoće mesa divlje svinje: pregled
Nera FABIJANIĆ
orcid.org/0000-0001-7964-7939
; Association Biom, Čazmanska ulica 2, 10000 Zagreb, Croatia
Miljenko KONJAČIĆ
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Zoran LUKOVIĆ
orcid.org/0000-0001-5447-3637
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Zvonimir PRPIĆ
orcid.org/0000-0003-0827-4594
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Nikolina KELAVA UGARKOVIĆ
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Stoljećima je meso divljači važan izvor bjelančevina, vitamina i minerala u ljudskoj prehrani. Zanimanje za mesom divljači posljednjih je desetljeća u porastu, uglavnom zbog niskog ekološkog otiska i preferiranog kemijskog sastava u usporedbi s mesom domaćih životinja. Posljednjih godina Europa se suočava s porastom populacije divljih svinja, što utječe na dostupnost ovog mesa većem broju potrošača. Stoga je meso divljači izvrsna alternativa crvenom mesu domaćih životinja i ima veliku prednost na svjetskom tržištu mesa. Fizikalni parametri kakvoće mesa divlje svinje mogu poprimiti vrlo različite vrijednosti ovisno o anatomskoj poziciji mišića, spolu, dobi i/ili tehnici lova. Općenito, meso divlje svinje kao i meso drugih vrsta krupne divljači je tamnije (niže vrijednosti parametra boje L*) i crvenije (više vrijednosti parametra boje a*) te vrijednosti parametara boje mogu jako varirati ovisno o prije spomenutim čimbenicima. Obično pH vrijednost mesa divlje svinje je u raspon između 5,5 i 5,8, međutim moguća su veća odstupanja budući da post-mortalni pad pH u divlje svinje nije jednak onome u domaćih svinja. Očekivani kalo kuhanja iznosi oko 30% i više, dok otpor presijecanju kao mjera mekoće mesa obično iznosi više od 40 N.
Ključne riječi
divlja svinja; meso; pH, boja; sposobnost vezivanja vode; mekoća
Hrčak ID:
305067
URI
Datum izdavanja:
30.6.2023.
Posjeta: 720 *