Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Mala jama na Tornju; najdublja poznata jama u dolini Neretve

Goran Rnjak orcid id orcid.org/0000-0002-6379-1036 ; Speleološki odsjek HPK Sv. Mihovil, Šibenik
Paško Visković ; Udruga za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve "Baštinik", Metković
Branko Jalžić ; Udruga za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve "Baštinik", Metković; Hrvatsko biospeleološko društvo, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 6.297 Kb

str. 12-16

preuzimanja: 11

citiraj


Sažetak

Mala jama na Tornju nalazi se u općini Zažablje na predjelu sela Vidonje kod zaseoka Goračići. Ulaz u jamu je na padinama brda Toranj, odnosno obroncima Male Žabe, planine koja se proteže kroz Hrvatsku istočno od Metkovića te nastavlja na Veliku Žabu sve do Hutova u Hercegovini sjeverno od Neuma. Speleološka istraživanja jame provedena su u nekoliko navrata od 2019. do 2023. godine. Prema morfologiji Mala jama na Tornju može se svrstati u koljenaste speleološke objekte. Istražena je do 225 m dubine, čime je postala najdublja poznata jama u dolini Neretve. U cijelom donjem dijelu jame izraženo je djelovanje vode, kao i na samom dnu. Jamu karakterizira velika kršljivost pa je prilikom kretanja potreban izniman oprez.
Osim speleološki, jama je u više navrata istraživana i biospeleološki. U jami je zabilježena i raznolika fauna podzemnih bezkralješnjaka. Od vodenih životinja pronađeno je nekoliko primjerka rakušaca roda Niphargus. Od kopnenih jednakonožnih rakova zabilježen je rod Alpioniscus. U srednjem dijelu nađen je pauk iz porodice Dysderidae. Na tlu ulaznog dijela jame uz guano, pronađeni su brojni skokuni (Colembolla) kao i špiljski trčci vrste Neotrechus dalmatinus, a u dubljem dijelu jame na sigama, kornjaši roda Graciliella. U većem dijelu jame obitavaju i špiljski konjici vrste Dolicopoda araneiformis.
Mala jama na Tornju uvrštena je i na popis međunarodno važnih skloništa za šišmiše (UNEP/EUROBATS). Naime, u jami su zabilježene sve četiri vrste potkovnjaka (Rhinolophus blasii, R. euryale, R. ferrumequinum i R. hipposideros) u Hrvatskoj. Najveći broj šišmiša zabilježen je u razdoblju jesenskih migracija kada u jami boravi par stotina jedinki vrsta Rhinolophus blasii i R. euryale.

Ključne riječi

Neretva, Žaba, jama, šišmiši, podzemna fauna

Hrčak ID:

317066

URI

https://hrcak.srce.hr/317066

Datum izdavanja:

9.4.2024.

Posjeta: 23 *