Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.46419/vs.56.5.3

Učinak uporabe pčelinje peludi u sustavima proizvodnje peradi: apikultura

Wafaa A. Abd El-Ghany ; Poultry Diseases Department, Faculty of Veterinary Medicine, Cairo University, Giza, Egypt *

* Dopisni autor.


Puni tekst: engleski pdf 693 Kb

str. 1-12

preuzimanja: 39

citiraj


Sažetak

Uporaba antibiotskih pospješivača rasta u proizvodnji peradi rezultirala je razvojem otpornosti na lijekove i uništavanjem normalne, korisne crijevne flore. Stoga je zadatak peradarske industrije pronaći alternativna rješenja koja će omogućiti dobivanje sigurnih proizvoda. Ovaj pregledni članak osmišljen je da bi se razumjela potencijalna uporaba pčelinje peludi u peradarskim proizvodnim sustavima s obzirom na njezin utjecaj na učinkovitost, značajke trupla, imunost, zajednice bakterija i parametre krvi. Pčelinji proizvodi, poput peludi, rabljeni su u tradicionalnoj medicini, a u novije vrijeme su se pojavili kao mogući dodatci hrani za životinje. Pčelinja pelud smatra se najvažnijom tvari u košnici i osnovna je hrana za pčele. Sastoji se od mješavine bjelančevina, aminokiselina, masti, ugljikohidrata te više vitamina, minerala i enzima. Kemijski sastav pčelinje peludi ovisi uglavnom o vrsti biljke u geografskoj regiji i sezoni skupljanja. Pčelinja pelud ima brojne primjene u ljudskoj medicini i stočarstvu. Koristi se za poboljšanje općeg zdravstvenog stanja, osim toga, može djelovati antibakterijski, antifugalno, antioksidativno, anti-radijacijski, anti-kancerogeno, protuupalno, štiti jetru i srce i ima antidijabetičko djelovanje. Dodatak pčelinje peludi u prehranu može povećati parametre učinkovitosti kao pospješivač rasta i povećati kvalitetu trupla. Uz to, pčelinja pelud može poboljšati imunološki odgovor, smanjiti broj patogenih bakterija i poboljšati neke važne parametre krvi.

Ključne riječi

pčelinja pelud; pilići; učinkovitost; značajke trupla; imunost

Hrčak ID:

320286

URI

https://hrcak.srce.hr/320286

Datum izdavanja:

3.4.2025.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 92 *