Skoči na glavni sadržaj

Uvodnik

Hitno liječenje angioedema gornjega dišnog puta nakon rutinskog vađenja zuba kod bolesnika s manjkom C1 esteraze

Darko Macan ; Sveučilišta u Zagrebu, Stomatološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 141 Kb

str. 76-76

preuzimanja: 484

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 141 Kb

str. 76-76

preuzimanja: 446

citiraj


Sažetak

Ovih dana došao mi je u ambulantu pacijent, dapače po struci liječnik–ginekolog, rekao da boluje od hereditarnog angioedema i zahtijevao da mu izvadim zub. Nakon što sam odbio i tražio najprije konzultaciju s kliničkim imunologom, dosta je drsko rekao kako se “nećemo prepucavati”, jer je on ipak liječnik, zub ga boli i zahvat trebam obaviti odmah. Nismo se dalje raspravljali, morao je na konzultaciju kliničkom imunologu. Vratio se isti dan i vrlo pristojno zamolio za daljnju pomoć. Naime, klinički imunolog inzistirao je da se bolesnik hospitalizira, prije zahvata dobije koncentrat C1 esteraza-inhibitora i bude pod nadzorom anesteziologa.
Autori članka: Rice S, Cochrane TJ, Millwaters M, Ali NT. Emergency management of upper airway angio-oedema after routine dental extraction in a patient with C1 esterase deficiency. Br J Oral Maxillofac Surg 2008;46/5:394-6., opisuju bolesnicu primljenu u hitnu službu zbog stridora, otežanoga disanja i orofacijalne otekline te zbog toga istjecanja sline iz usta. Nekoliko sati prije toga stomatolog joj je izvadio donji kutnjak nakon čega je buknula progresivna oteklina usnica i jezika te je počela otežano disati. Odmah nakon prijema dobila je kisik, adrenalin i kortikosteroide intravenski, ali stanje se nije poboljšalo. Oralni kirurg isključio je infekciju, a iz anamneze je doznao da bolesnica povremeno ima otekline na rukama i da joj je pet članova obitelji umrlo od angioedema. Nakon hitne konzultacije
s imunologom, ordinirano joj je 1000 i.j. koncentrata C1 inhibitora. Hospitalizirana je u jedinici intenzivnoga liječenja, pa se brzo oporavila.
Hereditarni angioedem je rijetko, ali potencijalno za život opasno autosomno dominatno nasljedno stanje, a karakteriziraju ga povremene epizode perioralnog ili laringealnog edema. Učestalost se procjenjuje na 1/50 000, a uzrok je manjak C1 esteraza-inhibitora. Triger može biti psihološki stres ili lokalna trauma, a osobito se ističe stomatološki zahvat nakon kojega je kod polovice dosad opisanih slučajeva nastalo stanje opasno za život. Antihistaminici nisu djelotvorni, jer nije riječ o histaminskoj reakciji. Ponukan vlastitim iskustvom, smatrao sam korisnim opisati slučaj kako bih kolege upozorio na to za život opasno stanje i da se ne daju nagovoriti na zahvat, iako je pacijent liječnik.

Ključne riječi

Hrčak ID:

39384

URI

https://hrcak.srce.hr/39384

Datum izdavanja:

15.6.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.738 *