Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kiša, hrana i kultura: međusobni utjecaji kulturnih, društvenih i prirodnih činitelja jednoga kraja

Sanja Kalapoš ; Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.214 Kb

str. 95-110

preuzimanja: 1.216

citiraj


Sažetak

U ovome radu autorica najprije teorijski raspravlja o međusobnom odnosu raznih kulturnih, društvenih i prirodnih činitelja kao što su to klima, gospodarstvo, prehrana i si., njihovom preplitanju, suodnosu i međuzavisnosti, da bi kasnije i na primjeru vlastita terenskog istraživanja pokazala do koje se mjere navedene teorijske postavke uspijevaju održati u praksi. Naime, izgradnja akumulacijskoga jezera Butoniga u središnjoj je Istri dovela do promjena pedoloških svojstava tla, što je pak uvjetovalo pojavu novih oblika gospodarstva toga dijela Istre i na određen način promijenilo način života lokalnog stanovništva. Ipak, da bi ekološka promjena uspjela utjecati na jednu određenu kulturu, ta joj kultura mora to omogućiti.

Ključne riječi

promjene u okolišu; središnja Istra; tartufi

Hrčak ID:

48540

URI

https://hrcak.srce.hr/48540

Datum izdavanja:

2.2.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.713 *