Izvorni znanstveni članak
USPOREDBA HRVATSKOG I MAKEDONSKOG MEDLJIKOVCA
Ljiljana Primorac
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, F. Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia
Boris Angelkov
; University “Sv. Kliment Ohridski” Faculty of Biotechnical Sciences, Partizanska bb, RM-7000 Bitola
Milena L. Mandić
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, F. Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia
Daniela Kenjerić
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, F. Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia
Martina Nedeljko
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, F. Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia
Ivana Flanjak
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, F. Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia
Antonija Perl Pirički
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, F. Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia
Mila Arapceska
; University “Sv. Kliment Ohridski” Faculty of Biotechnical Sciences, Partizanska bb, RM-7000 Bitola
Sažetak
Zadatak ovog istraživanja bio je usporedba fizikalno-kemijskih parametara medljikovca podrijetlom iz Hrvatske i Makedonije. Prikupljeno je 11 uzoraka proizvedenih u Makedoniji 2005. i 17 uzoraka proizvedenih u Hrvatskoj 2006. godine. Po provedenoj melisopalinološkoj analizi, određeni su fizikalno-kemijski parametri uzoraka. U usporedbi s hrvatskim uzorcima, makedonski uzorci pokazuju statistički značajno višu električnu provodnost, udio
prolina, slobodnu i ukupnu kiselost, udio glukoze i saharoze, udio fruktoze i glukoze (F + G), te nižu specifičnu rotaciju, uglavnom negativnu. Hrvatske uzorke karakterizira viši udio maltoze (sa celobizom i trehalozom) i rafinoze, dok je udio melecitoze (sa erlozom) u obje skupine uzoraka nizak.
Ključne riječi
medljikovac; fizikalno-kemijske karakteristike; melisopalinološka analiza
Hrčak ID:
52328
URI
Datum izdavanja:
27.11.2009.
Posjeta: 2.645 *