Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prilog ispitivanju utjecaja kalcija na brzinu koagulacije mlijeka

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Sarajevo
Marko Stanišić


Puni tekst: hrvatski pdf 716 Kb

str. 217-223

preuzimanja: 537

citiraj


Sažetak

Za potpuno i efikasno stvaranje sirnog gruša pod utjecajem sirišnog fermenta na mlijeko, potrebno je prisustvo topivih kalcijevih soli, koje ubrzavaju taj proces. Sirišni ferment, kako je poznato, ima jače djelovanje pod određenim uvjetima kao što je viša temperatura i zrelost mlijeka kao i povećani obim slobodnih kalcijevih iona. U tehnologiji bijelih mekih sireva uopće, što predstavlja naše područje ispitivanja, nije poželjna viša temperatura zasiravanja, te smo zato postavili ogled za ubrzavanje ovog procesa proizvodnje pod utjecajem veće količine kalcija dodanog mlijeku.

Ključne riječi

mlijeko; koagulacija; kalcij

Hrčak ID:

67729

URI

https://hrcak.srce.hr/67729

Datum izdavanja:

1.10.1968.

Posjeta: 989 *