hrcak mascot   Srce   HID

Review article

KAKVOĆA KOZJEG MESA

Andrijana Kegalj   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5173-4731 ; Veleučilište Marko Marulić, Knin, Hrvatska
Boro Mioč ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marija Vrdoljak ; Veleučilište Marko Marulić, Knin, Hrvatska

Fulltext: croatian, pdf (272 KB) pages 55-65 downloads: 2.049* cite
APA 6th Edition
Kegalj, A., Mioč, B. & Vrdoljak, M. (2011). KAKVOĆA KOZJEG MESA. Stočarstvo, 65 (1), 55-65. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/68088
MLA 8th Edition
Kegalj, Andrijana, et al. "KAKVOĆA KOZJEG MESA." Stočarstvo, vol. 65, no. 1, 2011, pp. 55-65. https://hrcak.srce.hr/68088. Accessed 27 Feb. 2020.
Chicago 17th Edition
Kegalj, Andrijana, Boro Mioč and Marija Vrdoljak. "KAKVOĆA KOZJEG MESA." Stočarstvo 65, no. 1 (2011): 55-65. https://hrcak.srce.hr/68088
Harvard
Kegalj, A., Mioč, B., and Vrdoljak, M. (2011). 'KAKVOĆA KOZJEG MESA', Stočarstvo, 65(1), pp. 55-65. Available at: https://hrcak.srce.hr/68088 (Accessed 27 February 2020)
Vancouver
Kegalj A, Mioč B, Vrdoljak M. KAKVOĆA KOZJEG MESA. Stočarstvo [Internet]. 2011 [cited 2020 February 27];65(1):55-65. Available from: https://hrcak.srce.hr/68088
IEEE
A. Kegalj, B. Mioč and M. Vrdoljak, "KAKVOĆA KOZJEG MESA", Stočarstvo, vol.65, no. 1, pp. 55-65, 2011. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/68088. [Accessed: 27 February 2020]

Abstracts
Proizvodnja i potrošnja kozjeg mesa najveća je u zemljama Azije i Afrike, dok je u razvijenim zapadnim zemljama na prilično niskoj razini. Međutim, u posljednje vrijeme naglašena je promjena u pristupu kozjim proizvodima, osobito jaretini, mlijeku i siru kao „zdravim“ i poželjnim namirnicama što se odražava na povećanje konzumacije navedenih proizvoda. Jaretina je najvažnija i najzastupljenija kategorija kozjeg mesa na tržištu. Visoke je hranjive vrijednosti, bogata bjelančevina, vitaminima i mineralnim tvarima, a uz to sadrži znatno manje masti i kolesterola od ostalih vrsta crvenog mesa. Potrošačima se posebno preporučuje zbog poželjnog omjera zastupljenih masnih kiselina. Međutim, kozje meso je u usporedbi s drugim vrstama crvenog mesa žilavo, specifičnog, ponekad i vrlo intenzivnog mirisa. Taj karakterističan miris i okus je posljedica prisutnosti 4-metiloktanske i 4-metilnanonske kiseline koje su najčešći razlog odbojnosti potrošača prema kozjem mesu. Proizvodnja kozjeg mesa u svijetu temelji se na brojnim genotipovima (pasminama i križancima) od patuljastih afričkih do mliječnih europskih koza, dok je vrlo malo tipičnih mesnih pasmina koza. Proizvodnja jarećeg mesa u Hrvatskoj uglavnom se temelji na hrvatskoj šarenoj kozi te populacijama uvezenih europskih mliječnih pasmina koza (alpina, sanska, srnasta).

Keywords
kozje meso; jaretina; kakvoća; kemijski sastav

Hrčak ID: 68088

URI
https://hrcak.srce.hr/68088

[english]

Visits: 2.570 *