hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

KAKVOĆA KOZJEG MESA

Andrijana Kegalj   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5173-4731 ; Veleučilište Marko Marulić, Knin, Hrvatska
Boro Mioč ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marija Vrdoljak ; Veleučilište Marko Marulić, Knin, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (272 KB) str. 55-65 preuzimanja: 2.049* citiraj
APA 6th Edition
Kegalj, A., Mioč, B. i Vrdoljak, M. (2011). KAKVOĆA KOZJEG MESA. Stočarstvo, 65 (1), 55-65. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/68088
MLA 8th Edition
Kegalj, Andrijana, et al. "KAKVOĆA KOZJEG MESA." Stočarstvo, vol. 65, br. 1, 2011, str. 55-65. https://hrcak.srce.hr/68088. Citirano 27.02.2020.
Chicago 17th Edition
Kegalj, Andrijana, Boro Mioč i Marija Vrdoljak. "KAKVOĆA KOZJEG MESA." Stočarstvo 65, br. 1 (2011): 55-65. https://hrcak.srce.hr/68088
Harvard
Kegalj, A., Mioč, B., i Vrdoljak, M. (2011). 'KAKVOĆA KOZJEG MESA', Stočarstvo, 65(1), str. 55-65. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/68088 (Datum pristupa: 27.02.2020.)
Vancouver
Kegalj A, Mioč B, Vrdoljak M. KAKVOĆA KOZJEG MESA. Stočarstvo [Internet]. 2011 [pristupljeno 27.02.2020.];65(1):55-65. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/68088
IEEE
A. Kegalj, B. Mioč i M. Vrdoljak, "KAKVOĆA KOZJEG MESA", Stočarstvo, vol.65, br. 1, str. 55-65, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/68088. [Citirano: 27.02.2020.]

Sažetak
Proizvodnja i potrošnja kozjeg mesa najveća je u zemljama Azije i Afrike, dok je u razvijenim zapadnim zemljama na prilično niskoj razini. Međutim, u posljednje vrijeme naglašena je promjena u pristupu kozjim proizvodima, osobito jaretini, mlijeku i siru kao „zdravim“ i poželjnim namirnicama što se odražava na povećanje konzumacije navedenih proizvoda. Jaretina je najvažnija i najzastupljenija kategorija kozjeg mesa na tržištu. Visoke je hranjive vrijednosti, bogata bjelančevina, vitaminima i mineralnim tvarima, a uz to sadrži znatno manje masti i kolesterola od ostalih vrsta crvenog mesa. Potrošačima se posebno preporučuje zbog poželjnog omjera zastupljenih masnih kiselina. Međutim, kozje meso je u usporedbi s drugim vrstama crvenog mesa žilavo, specifičnog, ponekad i vrlo intenzivnog mirisa. Taj karakterističan miris i okus je posljedica prisutnosti 4-metiloktanske i 4-metilnanonske kiseline koje su najčešći razlog odbojnosti potrošača prema kozjem mesu. Proizvodnja kozjeg mesa u svijetu temelji se na brojnim genotipovima (pasminama i križancima) od patuljastih afričkih do mliječnih europskih koza, dok je vrlo malo tipičnih mesnih pasmina koza. Proizvodnja jarećeg mesa u Hrvatskoj uglavnom se temelji na hrvatskoj šarenoj kozi te populacijama uvezenih europskih mliječnih pasmina koza (alpina, sanska, srnasta).

Ključne riječi
kozje meso; jaretina; kakvoća; kemijski sastav

Hrčak ID: 68088

URI
https://hrcak.srce.hr/68088

[engleski]

Posjeta: 2.570 *