Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

KAKVOĆA KOZJEG MESA

Andrijana Kegalj orcid id orcid.org/0000-0001-5173-4731 ; Veleučilište Marko Marulić, Knin, Hrvatska
Boro Mioč ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marija Vrdoljak ; Veleučilište Marko Marulić, Knin, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 272 Kb

str. 55-65

preuzimanja: 2.305

citiraj


Sažetak

Proizvodnja i potrošnja kozjeg mesa najveća je u zemljama Azije i Afrike, dok je u razvijenim zapadnim zemljama na prilično niskoj razini. Međutim, u posljednje vrijeme naglašena je promjena u pristupu kozjim proizvodima, osobito jaretini, mlijeku i siru kao „zdravim“ i poželjnim namirnicama što se odražava na povećanje konzumacije navedenih proizvoda. Jaretina je najvažnija i najzastupljenija kategorija kozjeg mesa na tržištu. Visoke je hranjive vrijednosti, bogata bjelančevina, vitaminima i mineralnim tvarima, a uz to sadrži znatno manje masti i kolesterola od ostalih vrsta crvenog mesa. Potrošačima se posebno preporučuje zbog poželjnog omjera zastupljenih masnih kiselina. Međutim, kozje meso je u usporedbi s drugim vrstama crvenog mesa žilavo, specifičnog, ponekad i vrlo intenzivnog mirisa. Taj karakterističan miris i okus je posljedica prisutnosti 4-metiloktanske i 4-metilnanonske kiseline koje su najčešći razlog odbojnosti potrošača prema kozjem mesu. Proizvodnja kozjeg mesa u svijetu temelji se na brojnim genotipovima (pasminama i križancima) od patuljastih afričkih do mliječnih europskih koza, dok je vrlo malo tipičnih mesnih pasmina koza. Proizvodnja jarećeg mesa u Hrvatskoj uglavnom se temelji na hrvatskoj šarenoj kozi te populacijama uvezenih europskih mliječnih pasmina koza (alpina, sanska, srnasta).

Ključne riječi

kozje meso; jaretina; kakvoća; kemijski sastav

Hrčak ID:

68088

URI

https://hrcak.srce.hr/68088

Datum izdavanja:

10.3.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.441 *