hrcak mascot   Srce   HID

Studia ethnologica Croatica, Vol.6 No.1 Prosinac 1995.

Izvorni znanstveni članak

Jesu li Hrvati Slaveni? Problem nadnacionalnoga identiteta

Vitomir Belaj ; Etnološki zavod Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: njemački, pdf (791 KB) str. 67-78 preuzimanja: 2.160* citiraj
APA
Belaj, V. (1994). Sind die Kroaten Slawen? Die Frage der übernationalen Identität. Studia ethnologica Croatica, 6(1), 67-78. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/68236

Sažetak
Pojedinac se ne identificira samo s nacionalnim i podnacionalnim, nego i s većim skupinama. Sam pojam „nacionalno" valja promatrati u povijesnome kontekstu, pa je ovdje dan kratak pregled autoidentifikacije Hrvata s jedinicama nacionalnoga i višega reda. Prikazane su ranohrvatske predaje, pretpostavka o autohtonosti Hrvata, rekonstrukcije najstarije povijesti Slavena (Pribojević, Orbini) i nastanak europske etnologije (Kollar, Katančić) na toj osnovi, znanstveno legitimiranje ilirskoga imena za hrvatskoga nacionalnog preporoda i njegovo preobražavanje u jugoslavenstvo, te modeli u kojima se kreću novija tumačenja podrijetla Hrvata i njihove pripadnosti većim jedinicama (slavenskoj, iranskoj, kavkaskoj, germanskoj, pa i ilirskoj) s jasnim političkim konotacijama i katkada u uočljivome neoromantičkom duhu.
Hrvatska javnost, do krajnosti senzibilizirana brutalnim napadom na sve stoje hrvatsko, danas emotivno odbacuje mogućnost poistovjećivanja sa slavenstvom i traga za novim kriterijima identifikacije. Slavenska je misao u Hrvatskoj, barem privremeno, istrošena. Ona je danas u najboljem slučaju samo lingvističkom činjenicom.

Ključne riječi
Hrvati; nacionalna identifikacija; hrvatska etnologija

Hrčak ID: 68236

URI
https://hrcak.srce.hr/68236

[njemački]

Posjeta: 2.513 *