hrcak mascot   Srce   HID

Studia ethnologica Croatica, Vol.6 No.1 Prosinac 1995.

Izvorni znanstveni članak

Nacionalni protiv regionalnog identiteta: slučaj Orawe

Ryszard Kantor ; Uniwersytet Jagiellonski, Katedra etnologii, Krakow, Polska

Puni tekst: engleski, pdf (653 KB) str. 127-135 preuzimanja: 531* citiraj
APA
Kantor, R. (1994). National Versus Regional Identity: the Case of Orawa. Studia ethnologica Croatica, 6(1), 127-135. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/68241

Sažetak
Poljska Orawa, jedna od pokrajina na poljsko-slovačkoj granici, etnički je sasvim homogena. Pokrajina je naseljena između 15. i 18. stoljeća doseljenicima nedvojbeno poljskog porijekla -došli su iz nizina Lesser u Poljskoj i iz pokrajine Zywiec, s neznatnim miješanjem migracijskih stočara vlaškog porijekla. Stanovnici poljske Orawe (tj. dijela Orawe unutar današnjih poljskih granica) i nekoliko sela preko granice - u Slovačkoj - govore dijalektom koji očito pripada grupi južnh poljskih dijalekata. Ali, unatoč ovom nedvojbenom porijeklu i očitim lingvističkim i kulturnim vezama sa susjednim poljskim etnografskim grupama, kao što su stanovnici Podhale, pučanstvo Orawe predstavlja dvije suprotstavljajuće nacionalne opcije: poljsku i slovačku. Ima čestih primjera individualnog odbacivanja nacionalnog identiteta bilo koje vrste, u prilog regionalnom prihvaćanju - očitovanje oravskog etniciteta.
Autor želi prikazati proces formiranja etničke i nacionalne svijesti kod stanovništva Orawe unatrag stotinu godina, i pri tome je posvetio posebnu pažnju vanjskim čimbenicima koji su utjecali na ovaj proces. Protiv ove pozadine, učinjen je pokušaj da se objasni sadašnje stanje podvojene svijesti pučanstva poljske Orawe i predvidi, što je dalje moguće, budući razvoj nacionalne svijesti u pokrajini. Zahtjeva se da se nacionalna svijest može nadomjestiti zamjenom u očitovanju regionalnim identitetom samo u iznimnim uvjetima i na kratkoročnoj osnovi.

Ključne riječi
nacionalni identitet; regionalni identitet; pokrajina Orawa; poljsko-slovačka granica; nacionalna svijest

Hrčak ID: 68241

URI
https://hrcak.srce.hr/68241

[engleski]

Posjeta: 689 *