hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Zaštita izvornosti sira

Dubravka Samaržija   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5577-4992 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Jasmina Havranek
Neven Antunac
Marija Pecina

Puni tekst: hrvatski, pdf (219 KB) str. 35-44 preuzimanja: 1.642* citiraj
APA 6th Edition
Samaržija, D., Havranek, J., Antunac, N. i Pecina, M. (2006). Zaštita izvornosti sira. Mljekarstvo, 56 (1), 35-44. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/479
MLA 8th Edition
Samaržija, Dubravka, et al. "Zaštita izvornosti sira." Mljekarstvo, vol. 56, br. 1, 2006, str. 35-44. https://hrcak.srce.hr/479. Citirano 24.06.2019.
Chicago 17th Edition
Samaržija, Dubravka, Jasmina Havranek, Neven Antunac i Marija Pecina. "Zaštita izvornosti sira." Mljekarstvo 56, br. 1 (2006): 35-44. https://hrcak.srce.hr/479
Harvard
Samaržija, D., et al. (2006). 'Zaštita izvornosti sira', Mljekarstvo, 56(1), str. 35-44. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/479 (Datum pristupa: 24.06.2019.)
Vancouver
Samaržija D, Havranek J, Antunac N, Pecina M. Zaštita izvornosti sira. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 24.06.2019.];56(1):35-44. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/479
IEEE
D. Samaržija, J. Havranek, N. Antunac i M. Pecina, "Zaštita izvornosti sira", Mljekarstvo, vol.56, br. 1, str. 35-44, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/479. [Citirano: 24.06.2019.]

Sažetak
Pravilnikom o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla hrane, (NN., 80/05.) i Pravilnikom o priznavanju posebnih svojstava hrane i dodjeli oznake tradicionalni ugled (NN., 127/05.), Hrvatska je u potpunosti uskladila nacionalne kriterije zaštite s kriterijima EU. Na temelju rezultata sustavnih četverogodišnjih istraživanja proizvodnih osobina paške ovce, kvalitete mlijeka i Paškog sira na otoku Pagu, prikazan je obvezan način opisa koji vrijedi za bilo koji autohtoni sir u svrhu njegove zaštite i kontrole. Neovisno o kriterijima za stjecanje prava zaštite, u radu su opisani i zakonski propisi kojima sirevi na tržištu moraju udovoljavati.

Ključne riječi
Nacionalni i EU propisi; zaštita sira; Paški sir

Hrčak ID: 479

URI
https://hrcak.srce.hr/479

[engleski]

Posjeta: 2.411 *