hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Uzroci nastajanja mliječnog taloga na stijenkama izmjenjivača topline pri toplinskoj obradi mlijeka

Bojan Matijević ; Veleučilište u Karlovcu, Odjel prehrambene tehnologije, Trg J.J. Strossmayera 9, 47000 Karlovac
Josip Čulig

Puni tekst: hrvatski, pdf (267 KB) str. 21-34 preuzimanja: 948* citiraj
APA 6th Edition
Matijević, B. i Čulig, J. (2006). Uzroci nastajanja mliječnog taloga na stijenkama izmjenjivača topline pri toplinskoj obradi mlijeka. Mljekarstvo, 56 (1), 21-34. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/480
MLA 8th Edition
Matijević, Bojan i Josip Čulig. "Uzroci nastajanja mliječnog taloga na stijenkama izmjenjivača topline pri toplinskoj obradi mlijeka." Mljekarstvo, vol. 56, br. 1, 2006, str. 21-34. https://hrcak.srce.hr/480. Citirano 17.06.2019.
Chicago 17th Edition
Matijević, Bojan i Josip Čulig. "Uzroci nastajanja mliječnog taloga na stijenkama izmjenjivača topline pri toplinskoj obradi mlijeka." Mljekarstvo 56, br. 1 (2006): 21-34. https://hrcak.srce.hr/480
Harvard
Matijević, B., i Čulig, J. (2006). 'Uzroci nastajanja mliječnog taloga na stijenkama izmjenjivača topline pri toplinskoj obradi mlijeka', Mljekarstvo, 56(1), str. 21-34. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/480 (Datum pristupa: 17.06.2019.)
Vancouver
Matijević B, Čulig J. Uzroci nastajanja mliječnog taloga na stijenkama izmjenjivača topline pri toplinskoj obradi mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 17.06.2019.];56(1):21-34. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/480
IEEE
B. Matijević i J. Čulig, "Uzroci nastajanja mliječnog taloga na stijenkama izmjenjivača topline pri toplinskoj obradi mlijeka", Mljekarstvo, vol.56, br. 1, str. 21-34, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/480. [Citirano: 17.06.2019.]

Sažetak
Ovim radom opisani su rezultati istraživanja u otkrivanju uzroka i sprječavanju nastajanja mliječnog taloga. Toplinskom obradom mlijeka dolazi do nepoželjne pojave, nastajanja mliječnog taloga na ogrjevnoj površini izmjenjivača topline. Ova pojava uzrokuje smanjenje koeficijenta prijenosa topline i pad tlaka, blokira put mlijeku, stvara dodatne troškove u proizvodnji i povećava proizvodne gubitke. Nastajanje mliječnog taloga rezultat je složenih procesa uzrokovanih zagrijavanjem proteina i mineralnih tvari mlijeka. Nastajanje mliječnog taloga uzrokuje: pH-vrijednost, količina proteina i mineralnih tvari mlijeka, plinovi otopljeni u mlijeku, karakteristika ogrjevne površine, razlika temperature mlijeko - ogrjevna površina i režim strujanja mlijeka. Na kemijski sastav mlijeka ne možemo utjecati u većoj mjeri, ali zato možemo utjecati na parametre procesa toplinske obrade kako bi minimalizirali ovu pojavu, a to i je predmet novijih istraživanja.

Ključne riječi
nastajanje; mliječni talog; izmjenjivač topline; toplinska obrada

Hrčak ID: 480

URI
https://hrcak.srce.hr/480

[engleski]

Posjeta: 1.472 *