Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Biorazgradiva ambalaža za čuvanje voća i drugih hortikulturnih proizvoda: materijali,svojstva i učinak na kakvoću

Iva Tokić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Goran Fruk
Tomislav Jermić


Puni tekst: hrvatski pdf 542 Kb

str. 226-238

preuzimanja: 2.018

citiraj


Sažetak

Uloga ambalažnog materijala je da se sačuvaju prehrambena i senzorička svojstva
proizvoda, prema navedenim nutritivnim vrijednostima informira potrošača, olakša
skladištenje i manipulativni uvjeti.
Danas se za razvoj i komercijalnu proizvodnju biorazgradive ambalaže, osim papira,
koriste i materijali iz drugih obnovljivih izvora biljnog porijekla. Daljnji razvoj tržišta
biorazgradivih polimernih materijala ovisi o osiguranju stalnog, pouzdanog i jeftinog
izvora sirovina. Biorazgradiva ambalaža, osim minimalne kontaminacije okoliša mora
održati kakvoću i svježinu voća i povrća. U borbi za svoj dio tržišta biopolimeri imaju
jake adute poput proizvodnje iz održivih izvora i biorazgradivosti. U borbi za svoj dio
tržišta biopolimeri uživaju veliku potporu politike i zakonodavstva, naročito u Europi.

Ključne riječi

ambalaža; biopolimeri; biorazgradivost; čuvanje

Hrčak ID:

71230

URI

https://hrcak.srce.hr/71230

Datum izdavanja:

13.7.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.156 *