hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Variranje kemijskog sastava travno-djetelinskih smjesa tijekom vegetacijske sezone u različitim agroekološkim uvjetima

Goran Perčulija ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Mladen Knežević
Josip Leto
Marina Vranić
Krešimir Bošnjak

Puni tekst: hrvatski, pdf (497 KB) str. 309-322 preuzimanja: 760* citiraj
APA 6th Edition
Perčulija, G., Knežević, M., Leto, J., Vranić, M. i Bošnjak, K. (2005). Variranje kemijskog sastava travno-djetelinskih smjesa tijekom vegetacijske sezone u različitim agroekološkim uvjetima. Mljekarstvo, 55 (4), 309-322. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/497
MLA 8th Edition
Perčulija, Goran, et al. "Variranje kemijskog sastava travno-djetelinskih smjesa tijekom vegetacijske sezone u različitim agroekološkim uvjetima." Mljekarstvo, vol. 55, br. 4, 2005, str. 309-322. https://hrcak.srce.hr/497. Citirano 15.10.2019.
Chicago 17th Edition
Perčulija, Goran, Mladen Knežević, Josip Leto, Marina Vranić i Krešimir Bošnjak. "Variranje kemijskog sastava travno-djetelinskih smjesa tijekom vegetacijske sezone u različitim agroekološkim uvjetima." Mljekarstvo 55, br. 4 (2005): 309-322. https://hrcak.srce.hr/497
Harvard
Perčulija, G., et al. (2005). 'Variranje kemijskog sastava travno-djetelinskih smjesa tijekom vegetacijske sezone u različitim agroekološkim uvjetima', Mljekarstvo, 55(4), str. 309-322. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/497 (Datum pristupa: 15.10.2019.)
Vancouver
Perčulija G, Knežević M, Leto J, Vranić M, Bošnjak K. Variranje kemijskog sastava travno-djetelinskih smjesa tijekom vegetacijske sezone u različitim agroekološkim uvjetima. Mljekarstvo [Internet]. 2005 [pristupljeno 15.10.2019.];55(4):309-322. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/497
IEEE
G. Perčulija, M. Knežević, J. Leto, M. Vranić i K. Bošnjak, "Variranje kemijskog sastava travno-djetelinskih smjesa tijekom vegetacijske sezone u različitim agroekološkim uvjetima", Mljekarstvo, vol.55, br. 4, str. 309-322, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/497. [Citirano: 15.10.2019.]

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 6 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) u 6 županija radi utvrđivanja variranja kemijskog sastava domaće i kanadske travno-djetelinske smjese (TDS) kroz vegetacijsku sezonu. Pokus je postavljen po slučajnom rasporedu na ukupno 1 ha površine na svakom OPG (0,5 ha domaća TDS, 0,5 ha kanadska TDS). NIRS aparatom (Foss, Model 6500) utvrđena je: suha tvar (ST), organska tvar (OT), sirovi proteini (SP), neutralna detergent vlakna (NDF), metabolička energija (ME), probavljivost OT u ST (D-vrijednost) i sadržaj ugkljikohidrata topivih u vodi (UTV) biljne mase svakog od 5 otkosa travno-djetelinskih smjesa. Domaća i kanadska TDS nisu se razlikovale ni u jednom praćenom kemijskom svojstvu. Utvrđene su značajne razlike među lokacijama u sadržaju ST, OT i UTV TDS. Interakcija smjesa x lokacija bila je signifikantna (P<0,05) samo za OT. Interakcija smjesa x otkos bila je nesignifikantna za sva praćena svojstva (P>0,05), što znači da nije bilo značajnih razlika među smjesama unutar pojedinih otkosa, dok su značajne razlike među otkosima utvrđene u svim istraživanim parametrima kvalitete. Rast kvalitete TDS-a, sa svakim narednim otkosom, vidljiv je iz relativnog povećanja sadržaja SP od prvog (112,9 g kg-1) do petog otkosa (185,9 g kg-1). Sadržaj NDF bio je povišen tijekom cijele vegetacijske sezone, a opravdano najmanje NDF utvrđeno je u zadnjem otkosu (628,6 g kg-1) koji je imao i najviše ME (10,73 MJ kg-1), D-vrijednost (71,6) i UTV (56,3 g kg-1).

Ključne riječi
travno-djetelinska smjesa; otkos; lokacija; kemijski sastav

Hrčak ID: 497

URI
https://hrcak.srce.hr/497

[engleski]

Posjeta: 1.276 *