hrcak mascot   Srce   HID

Studia ethnologica Croatica, Vol.3 No.1 Lipanj 1992.

Izvorni znanstveni članak

Sjećanja na davna putovanja po slavenskom jugu. Komentar etnologa na tekst s početka stoljeća

Czeslaw Robotycki ; Universytet Jagiellonski, Katedra Etnografu Slowian, Krakow, Polska

Puni tekst: engleski, pdf (1 MB) str. 201-207 preuzimanja: 217* citiraj
APA
Robotycki, C. (1991). Memoirs from the past peregrinations to the "Slavic south". Ethnologist' comments on a text from the beginning of the century. Studia ethnologica Croatica, 3(1), 201-207. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/75774

Sažetak
Članak obrađuje mitsku organizaciju kulture kao elementa etnološke paradigme primijenjene na putopis. Nakon biografije Jana Magiere (1876 - 1958), poljskog filozofa, folklorista, polonista i zaljubljenika u južnoslavensku kulturu, te citata u kojima se spominje Zagreb, Dubrovnik i Dalmacija, analizom autor utvrđuje osnovne stereotipe koji su rukovodili putopisca da doživi južnoslavenski kulturni krug gotovo kao svoj vlastiti, galicijski (Krakov, Lavov).
Njegove etnološke implikacije odnose se na shvaćanje i primjenu etnološke paradigme u analizi jednog neromantičarskog putopisa u kojemu putovanje ima bitno idejno i strukturno značenje dolaženja do zrelosti, spoznavanja znanja i doživljavanja raznolikosti promjena. To stvara stereotipnu mitsku svijest kojom se povezuju elementi starijeg i suvremenog europskog stvaralaštva.

Ključne riječi
putopis; Jan Magiera; južnoslavenski kulturni krug; mitska organizacija kulture

Hrčak ID: 75774

URI
https://hrcak.srce.hr/75774

[engleski]

Posjeta: 366 *