hrcak mascot   Srce   HID

Jezikoslovlje, Vol.13 No.2 Studeni 2012.

Izvorni znanstveni članak

Izumire li nizozemski jezik?

Željana Pancirov Cornelisse   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9957-3869 ; University of Zagreb

Puni tekst: engleski, pdf (126 KB) str. 479-491 preuzimanja: 1.142* citiraj
APA
Pancirov Cornelisse, Ž. (2012). Is Dutch dying out?. Jezikoslovlje, 13(2), 479-491. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/91476

Sažetak
Nizozemski je jezik materinski jezik 23 milijuna ljudi, osmi jezik Europske unije te ga se po-dučava na 190 sveučilišta širem svijeta. Na internetu zauzima važno mjesto kao jedan od na-jčešće korištenih jezika. Dakle, zašto bi se trebalo brinuti da će nizozemski izumrijeti?
Najveća je zabrinutost da će engleski jezik kao „lingua franca” preuzeti globalnu komuni-kaciju. U prošlosti engleski je jezik posuđivao od nizozemskog, dok je danas situacija obr-nuta. Nizozemci su vrlo skromni kada govore o svojem jeziku i kulturi te prihvaćaju multikul-turalno društvo kao integralni dio svoje svakodnevice. Upravo zbog takvog načina razmišl-janja i razvijanja višejezičnosti u društvu, ponekad zaborave važnost vlastitoga materinskog jezika. Kako postupaju izvorni govornici nizozemskog prema svom jeziku i koliki se prioritet daje (pogotovo) engleskom jeziku unutar različitih segmenata nizozemskog društva? Moderna se tehnologija razvija brzo i sve snažnije utječe na jezike. Slijedom povijesnih prilika nizozemski je utjecao na druge jezike stoljećima, ostavljajući tragove i u drugim kulturama.
Nizozemska ima važnu ulogu u Europskoj uniji i jedna je od njezinih osnivačica. Za održavanje dobrih međunarodnih kontakata korištenje nizozemskog i ostalih stranih jezika od velikog je značenja, a posebice za uspješno djelovanje u području poslovanja i gospodarstva. Ključno je pitanje za održavanje navedenih kontakata hoće li prevladati ponos nacionalnog identiteta (korištenje nizozemskog jezika) ili usmjerenost prema jednostavnijoj i uspješnijoj komunikaciji na engleskom jeziku. Navedena dilema postavlja neizbježno pitanje o buduć-nosti nizozemskog jezika unutar Europske unije.

Ključne riječi
nizozemski jezik; nestajanje jezika; globalizacija; multikulturalno društvo; nacionalni identitet

Hrčak ID: 91476

URI
https://hrcak.srce.hr/91476

[engleski]

Posjeta: 1.329 *