hrcak mascot   Srce   HID

Jezikoslovlje, Vol.13 No.2 Studeni 2012.

Izvorni znanstveni članak

(Trans)formiranje identiteta u hrvatskoj zajednici u Gradišću

Aleksandra Ščukanec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3468-7838 ; University of Zagreb

Puni tekst: engleski, pdf (132 KB) str. 513-532 preuzimanja: 312* citiraj
APA
Ščukanec, A. (2012). Identity (trans)formation in Croatian community in Burgenland. Jezikoslovlje, 13(2), 513-532. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/91529

Sažetak
Gradišćanski su Hrvati potomci Hrvata koji su prije pet stotina godina napustili svoju domo-vinu i naselili područja zapadne Ugarske, Donje Austrije, južne Moravske i jug današnje Slo-vačke. Danas najveći dio živi u austrijskoj saveznoj zemlji Burgenland (Gradišće). Iako su uspjeli očuvati svoj jezik i kulturu, posljednjih se desetljeća broj govornika gradišćanskohr-vatskoga jezika znatno smanjio, a s obzirom na to da i dalje pada, gradišćanskohrvatski je je-zik ušao u UNESCO-v atlas ugroženih jezika.
U našem smo se istraživanju njemačko-hrvatskih jezičnih dodira u Gradišću usmjerili i na pi-tanje identiteta ove hrvatske zajednice. Glavni nam je cilj bio ispitati mogućnost donošenja nekih općih zaključaka o gradišćanskohrvatskom identitetu na temelju analize jezičnobiog-rafskih tekstova i jezičnih biografija individualnih govornika. Analizom smo utvrdili da su dob, mjesto rođenja, podrijetlo i (materinski) jezik ključni parametri u procesu razvoja i obli-kovanja (multikulturalnog) identiteta. Budući da jezičnobiografski tekstovi i implicitno i ek-splicitno otkrivaju razmišljanja i stavove naših ispitanika, jezičnobiografska nam je metoda pružila dobar uvid u načine konstrukcije (dvostrukog) identiteta, kao i u trenutačnu situaciju u Gradišću.

Ključne riječi
gradišćanski Hrvati; manjina; multikulturalni identitet; jezične biografije; domene

Hrčak ID: 91529

URI
https://hrcak.srce.hr/91529

[engleski]

Posjeta: 504 *