hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Pravičan i pošten tretman ulaganja u međunarodnom investicijskom pravu

Davor Babić ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (147 KB) str. 397-415 preuzimanja: 530* citiraj
APA 6th Edition
Babić, D. (2012). Pravičan i pošten tretman ulaganja u međunarodnom investicijskom pravu. Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, 62 (1-2), 397-415. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/93104
MLA 8th Edition
Babić, Davor. "Pravičan i pošten tretman ulaganja u međunarodnom investicijskom pravu." Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, vol. 62, br. 1-2, 2012, str. 397-415. https://hrcak.srce.hr/93104. Citirano 22.06.2021.
Chicago 17th Edition
Babić, Davor. "Pravičan i pošten tretman ulaganja u međunarodnom investicijskom pravu." Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu 62, br. 1-2 (2012): 397-415. https://hrcak.srce.hr/93104
Harvard
Babić, D. (2012). 'Pravičan i pošten tretman ulaganja u međunarodnom investicijskom pravu', Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, 62(1-2), str. 397-415. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/93104 (Datum pristupa: 22.06.2021.)
Vancouver
Babić D. Pravičan i pošten tretman ulaganja u međunarodnom investicijskom pravu. Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu [Internet]. 2012 [pristupljeno 22.06.2021.];62(1-2):397-415. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/93104
IEEE
D. Babić, "Pravičan i pošten tretman ulaganja u međunarodnom investicijskom pravu", Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, vol.62, br. 1-2, str. 397-415, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/93104. [Citirano: 22.06.2021.]

Sažetak
Pošten i pravičan tretman je najvažniji standard zaštite ulaganja u suvremenom međunarodnom pravu . U većini investicijskih arbitraža, na standard se pozivaju tužitelji ili samostalno ili u kombinaciji s drugima standardima zaštite. Istovremeno, pošten i pravičan tretman je najopćenitiji standard zaštite ulaganja. Dok su standardi poput nacionalnog tretmana, tretman najpovlaštenije nacije ili ograničenja od izvlaštenja bar donekle definirani u dosegu, značenja poštenog i pravičnog tretmana je gotovo u potpunosti ostavljeno praksi međunarodnog investicijskog prava.
Klauzule poštenog i pravičnog tretmana nalaze se u gotovo svim dvostranim ugovorima o ulaganjima koje je Hrvatska sklopila unazad dvadeset godina. Primjena poštenog i pravičnog tretmana na određeno ulaganje prvenstveno ovisi o točnoj formulaciji primjenjivog dvostranog ugovora. Ipak, visok je stupanj sličnosti u oblikovanju standarda u dvostranim ugovorima te u arbitražnoj praksi u kojoj se takvi ugovori primjenjuju.
Obilježja poštenog i pravičnog tretmana različito se definiraju od strane arbitražnih sudova i komentatora. Vjerojatno je najvažnije obilježje tog standarda koncept zaštite legitimnih očekivanja; obvezivanjem na pošten i pravičan tretman država primateljica jamči da vlast neće povrijediti ključna očekivanja ulagača za vrijeme samih ulaganja. Ovo obilježje standarda se usredotočuje na predvidivost i stabilnost investicijskog okvira. Istovremeno, arbitražni sudovi su priznali potrebu zaštitite države primateljice za promjenom zakonskog okvira za investicije temeljem legitimnog javnog interesa. Standard poštenog i pravičnog tretmana se ne svodi na „stabilizacijsku klauzulu“ koja bi jamčila da neće doći do promjene zakonskog okvira države primateljice. Stoga primjena ovog segmenta stoga iziskuje delikatno balansiranje interesa ulagača i vlasti u svakom pojedinom slučaju.
Drugo obilježje standarda, koje je već dugo priznato kao ključ dobrog upravljanja, jest transparentnost. Standard poštenog i pravičnog tretmana prvenstveno zahtijeva da vlast učini sva pravna pravila javno dostupnima, ali i transparentnima što se njihova cilja, svrhe te konteksta u kojemu su doneseni tiče. Drugi vid ovog obilježja je dužnost države primateljice da u individualnom postupanju s ulagačima djeluje transparentno. Upravna i druga tijela države primateljice moraju doseći određeni stupanj jasnoće i dosljednosti u postupanju naspram stranog ulagača.
Pošten i pravičan tretman također jamči određenu razinu zaštite u smislu pravičnog postupka. U ranijoj sudskoj praksi, ovo obilježje poštenog i pravičnog tretmana odnosilo se na sudske postupke, ali danas se na njega poziva i u upravnim i sličnim postupcima.
Još jedno obilježje poštenog i pravičnog postupka je sloboda od uznemiravanja i prisile. Djelovanja vlasti koja impliciraju prijetnje ulagačima ili stvaraju neopravdanu ili nepravednu prisilu arbitražni sudovi smatraju protivnima standardu poštenog i pravičnog tretmana.

Ključne riječi
međunarodno investicijsko pravo; međunarodno arbitražno pravo; zaštita stranih ulaganja; pravičan i pošten tretman ulaganja

Hrčak ID: 93104

URI
https://hrcak.srce.hr/93104

[engleski]

Posjeta: 1.392 *