Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova - optimizacija putem Simpleks metode

Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Natalija Uršulin-Trstenjak
Mirjana Hruškar


Puni tekst: hrvatski pdf 1.311 Kb

str. 15-26

preuzimanja: 747

citiraj


Sažetak

Za rješenje mnogih inženjerskih problema treba optimizirati polivarijabilne funkcije. Postoji nekoliko metoda optimizacije, a najjednostavnija od njih je Simpleks metoda. Simpleks zapravo predstavlja geometrijsku sliku definiranu brojem točaka (vrhova) koji je za jedan veći od broja dimenzije prostora. Simpleks u tri dimenzije je tetraedar, a u više dimenzija teško se može sagledati. Svrha je sekvencijalne Simpleks metode pokretati simpleks u područje optimuma, a odluke potrebne da bi se to postiglo ostvaruju se uz pomoć tzv. "pravila" Simpleks metode. U ovome radu korištena je Simpleks metoda s četiri faktora (varijable) za iznalaženje optimalnih uvjeta rada mikrovalnog uređaja "Milestone" MLS-1200 Mega System, pri određivanju suhe tvari jogurta. Utvrđeni su optimalni uvjeti rađa mikrovalnog uređaja (7 min. i 20 s pri 580 W te 5 min. i 20 s pri 420 W). Rezultati određivanja suhe tvari jogurta bili su identični onima određenim standardnom metodom.

Ključne riječi

jogurt; mikrovalna sušnica; suha tvar/vlaga; Simpleks metoda

Hrčak ID:

94735

URI

https://hrcak.srce.hr/94735

Datum izdavanja:

9.1.1998.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.373 *