hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dodanog koncentrata proteina sirutke na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i čuvanja jogurta i acidofila

Ljubica Tratnik ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Rajka Božanić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3387-0315 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 169-181 preuzimanja: 390* citiraj
APA 6th Edition
Tratnik, Lj. i Božanić, R. (1996). Utjecaj dodanog koncentrata proteina sirutke na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i čuvanja jogurta i acidofila. Mljekarstvo, 46 (3), 169-181. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/94999
MLA 8th Edition
Tratnik, Ljubica i Rajka Božanić. "Utjecaj dodanog koncentrata proteina sirutke na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i čuvanja jogurta i acidofila." Mljekarstvo, vol. 46, br. 3, 1996, str. 169-181. https://hrcak.srce.hr/94999. Citirano 07.05.2021.
Chicago 17th Edition
Tratnik, Ljubica i Rajka Božanić. "Utjecaj dodanog koncentrata proteina sirutke na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i čuvanja jogurta i acidofila." Mljekarstvo 46, br. 3 (1996): 169-181. https://hrcak.srce.hr/94999
Harvard
Tratnik, Lj., i Božanić, R. (1996). 'Utjecaj dodanog koncentrata proteina sirutke na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i čuvanja jogurta i acidofila', Mljekarstvo, 46(3), str. 169-181. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/94999 (Datum pristupa: 07.05.2021.)
Vancouver
Tratnik Lj, Božanić R. Utjecaj dodanog koncentrata proteina sirutke na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i čuvanja jogurta i acidofila. Mljekarstvo [Internet]. 1996 [pristupljeno 07.05.2021.];46(3):169-181. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94999
IEEE
Lj. Tratnik i R. Božanić, "Utjecaj dodanog koncentrata proteina sirutke na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i čuvanja jogurta i acidofila", Mljekarstvo, vol.46, br. 3, str. 169-181, 1996. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94999. [Citirano: 07.05.2021.]

Sažetak
U ovom radu istražen je utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke (KPS) u mlijeko (u omjeru 20:80) na rast bakterijskih kultura (jogurtne kulture: Streptococcus salivarius subsp. thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, te kulture za proizvodnju acidofila: Lactobacillus acidophilus) tijekom fermentacije, te na svojstva proizvoda tijekom čuvanja. Dodatkom KPS u mlijeko povećan je udio proteina na prosječno 4,63%, a suhe tvari na prosječno 13,02%. Fermentacija mlijeka do pH-vrijednosti oko 4,6 je dodatkom KPS produžena pri proizvodnji jogurta za prosječno 30 minuta, a pri proizvodnji acidofila za prosječno 44 minute. Istovremeno porast bakterija u proizvodima s KPS bio je veći (jogurta za prosječno 5,84%, a acidofila za prosječno 16,50%). Nisu uočene značajne razlike pri ocjeni senzorskih svojstava između uzoraka fermentiranih napitaka, iako je izmjerena viskoznost fermentiranih napitaka s KPS bila nešto manja, a pH-vrijednost nešto viša.

Ključne riječi
koncentrat proteina sirutke; jogurt; acidofil; fermentacija; skladištenje

Hrčak ID: 94999

URI
https://hrcak.srce.hr/94999

[engleski]

Posjeta: 647 *