hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Lactobacillus reuteri: novajlija u tehnologiji mlijeka

T. Klantschitsch
H. Spillmann
Z. Puhan ; Labor fur Milchwissenschaft, ETH - Zentrum, 8092 Zurich

Puni tekst: engleski, pdf (2 MB) str. 183-196 preuzimanja: 2.667* citiraj
APA 6th Edition
Klantschitsch, T., Spillmann, H. i Puhan, Z. (1996). Lactobacillus Reuteri: A Newcomer in Dairy Technology. Mljekarstvo, 46 (3), 183-196. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95002
MLA 8th Edition
Klantschitsch, T., et al. "Lactobacillus Reuteri: A Newcomer in Dairy Technology." Mljekarstvo, vol. 46, br. 3, 1996, str. 183-196. https://hrcak.srce.hr/95002. Citirano 07.05.2021.
Chicago 17th Edition
Klantschitsch, T., H. Spillmann i Z. Puhan. "Lactobacillus Reuteri: A Newcomer in Dairy Technology." Mljekarstvo 46, br. 3 (1996): 183-196. https://hrcak.srce.hr/95002
Harvard
Klantschitsch, T., Spillmann, H., i Puhan, Z. (1996). 'Lactobacillus Reuteri: A Newcomer in Dairy Technology', Mljekarstvo, 46(3), str. 183-196. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95002 (Datum pristupa: 07.05.2021.)
Vancouver
Klantschitsch T, Spillmann H, Puhan Z. Lactobacillus Reuteri: A Newcomer in Dairy Technology. Mljekarstvo [Internet]. 1996 [pristupljeno 07.05.2021.];46(3):183-196. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95002
IEEE
T. Klantschitsch, H. Spillmann i Z. Puhan, "Lactobacillus Reuteri: A Newcomer in Dairy Technology", Mljekarstvo, vol.46, br. 3, str. 183-196, 1996. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95002. [Citirano: 07.05.2021.]

Sažetak
Lactobacillus reuteri je stanovnik gastrointestinalnog trakta ljudi i Životinja, a izoliranje i iz hrane (kobasice, sir, kiselo tijesto). Navodi se da je L. reuteri dominantna heterofermentativna vrsta Lactobacillus jedinstvenih svojstava. Mote povoljno djelovati na stabiliziranje intestinalne mikroflore, prema tome, štiti od patogenih mikroorganizama. L. reuteri je novajlija u tehnologiji mlijeka i proizvodima koji se pojavljuju na tržištu, a taj se mikroorganizam dodaje (slatko mlijeko i fermentirani mliječni proizvodi). Nije posve jasna uloga L. reuteri u intestinalnom ekosustavu i koliko je važan za zdravlje i dobrobit domaćina. L. reuteri je obligatni heterofermentativni Lactobacillus i proizvodi u određenim uvjetima reuterin (ß-hidroksipropionaldehid), antimikrobnu tvar širokog spektra, koja priječi razvoj niza nepoželjnih bakterija, kvasaca, gljiva i protozoa.

Ključne riječi
tehnologija mlijeka; Lactobacillus reuteri

Hrčak ID: 95002

URI
https://hrcak.srce.hr/95002

[engleski]

Posjeta: 3.015 *