hrcak mascot   Srce   HID

Izlaganje sa skupa

Imunološki test otkrivanja dodavanja kravljeg u kozje mlijeko

Branka Magdalenić ; Prehrambena Industrija VINDIJA d.d., Međimurska 6, 42000 Varaždin
Silva Evačić
Vesna Jovanović-Bunta
Ljiljana Kostanjevac

Puni tekst: hrvatski, pdf (743 KB) str. 41-46 preuzimanja: 427* citiraj
APA 6th Edition
Magdalenić, B., Evačić, S., Jovanović-Bunta, V. i Kostanjevac, Lj. (1994). Imunološki test otkrivanja dodavanja kravljeg u kozje mlijeko. Mljekarstvo, 44 (1), 41-46. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95151
MLA 8th Edition
Magdalenić, Branka, et al. "Imunološki test otkrivanja dodavanja kravljeg u kozje mlijeko." Mljekarstvo, vol. 44, br. 1, 1994, str. 41-46. https://hrcak.srce.hr/95151. Citirano 06.05.2021.
Chicago 17th Edition
Magdalenić, Branka, Silva Evačić, Vesna Jovanović-Bunta i Ljiljana Kostanjevac. "Imunološki test otkrivanja dodavanja kravljeg u kozje mlijeko." Mljekarstvo 44, br. 1 (1994): 41-46. https://hrcak.srce.hr/95151
Harvard
Magdalenić, B., et al. (1994). 'Imunološki test otkrivanja dodavanja kravljeg u kozje mlijeko', Mljekarstvo, 44(1), str. 41-46. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95151 (Datum pristupa: 06.05.2021.)
Vancouver
Magdalenić B, Evačić S, Jovanović-Bunta V, Kostanjevac Lj. Imunološki test otkrivanja dodavanja kravljeg u kozje mlijeko. Mljekarstvo [Internet]. 1994 [pristupljeno 06.05.2021.];44(1):41-46. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95151
IEEE
B. Magdalenić, S. Evačić, V. Jovanović-Bunta i Lj. Kostanjevac, "Imunološki test otkrivanja dodavanja kravljeg u kozje mlijeko", Mljekarstvo, vol.44, br. 1, str. 41-46, 1994. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95151. [Citirano: 06.05.2021.]

Sažetak
Kozje mlijeko zbog svog sastava danas zauzima sve više mjesto u proizvodnji posebnih i traženih mliječnih proizvoda. S obzirom na količinu i različitu cijenu često se kozjem mlijeku dodaje kravlje mlijeko. Za brzo odvajanje kozjeg mlijeka od kravljeg mlijeka danas služe imunološke i elektroforetske metode. Jedna od imunoloških metoda je i radijalna imunodifuzija koja se primjenjuje upotrebom CV-TESTA (Levieux, 1977.) Mlijeko za analizu stavlja se u sloj agara koji sadržava antiserum svojstven za kravlje mlijeko. Mjerenjem difuzije koja nastaje poznatom imunološkom reakcijom s antiserumom i uz pomoć referentne krivulje dolazi se do proporcionalne količine dodanog kravljeg mlijeka u analiziranom uzorku. Primjenom CV-TESTA u rutinskoj analizi može se u kratku vremenu otkriti patvorenje kozjeg mlijeka, a samim tim omogućuje se upotreba čistoga kozjeg mlijeka za proizvodnju specifičnih i visoko vrijednih traženih mliječnih proizvoda.

Ključne riječi
kozje mlijeko; dodavanje kravljeg mlijeka; imunološka metoda (CV-test); otkrivanje patvorenja

Hrčak ID: 95151

URI
https://hrcak.srce.hr/95151

[engleski]

Posjeta: 786 *