hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus

Jagoda Šušković   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1711-316X ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Maša Krobot
Milena Mehak
S. Matošić

Fulltext: croatian, pdf (2 MB) pages 95-106 downloads: 329* cite
APA 6th Edition
Šušković, J., Krobot, M., Mehak, M. & Matošić, S. (1993). Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus. Mljekarstvo, 43 (2), 95-106. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/95370
MLA 8th Edition
Šušković, Jagoda, et al. "Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus." Mljekarstvo, vol. 43, no. 2, 1993, pp. 95-106. https://hrcak.srce.hr/95370. Accessed 16 Jul. 2019.
Chicago 17th Edition
Šušković, Jagoda, Maša Krobot, Milena Mehak and S. Matošić. "Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus." Mljekarstvo 43, no. 2 (1993): 95-106. https://hrcak.srce.hr/95370
Harvard
Šušković, J., et al. (1993). 'Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus', Mljekarstvo, 43(2), pp. 95-106. Available at: https://hrcak.srce.hr/95370 (Accessed 16 July 2019)
Vancouver
Šušković J, Krobot M, Mehak M, Matošić S. Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus. Mljekarstvo [Internet]. 1993 [cited 2019 July 16];43(2):95-106. Available from: https://hrcak.srce.hr/95370
IEEE
J. Šušković, M. Krobot, M. Mehak and S. Matošić, "Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus", Mljekarstvo, vol.43, no. 2, pp. 95-106, 1993. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/95370. [Accessed: 16 July 2019]

Abstracts
Lactobacillus acidophilus se često spominje kao djelotvoran prehrambeni dodatak. Ovaj organizam posjeduje svojstva koja mu omogućavaju preživljavanje i rast u intestinalnom traktu. Posebna pozornost mu se posvećuje zbog inhibicijskog djelovanja na patogene mikroorganizme koji se obično pojavljuju u hrani. U ovom radu je proučen utjecaj različitih hranjivih podloga na antimikrobnu aktivnost L. acidophilus. Hranjive podloge, MRS i APT, sa i bez dodatka kalcij karbonata (za vezanje nastale mliječne kiseline), korištene su za rast L. acidophilus. Proučena je antimikrobna aktivnost cjelokupne podloge sa stanicama supernatanta iz kojeg su uklonjene stanice, te dijalizata kulture L. acidophilus, prema enteropatogenim mikroorganizmima (Staphylococcus aureus 3048, Staph. aureus K-144, Salmonella mumum, Escherichia coli) i prema sporogenim bakterijama Bacillus subtilis i Bacillus cereus. Najbolji rast i najveća antimikrobna aktivnost su postignuti u MRS podlozi nakon 48 sati uzgoja. Najosjetljiviji mikroorganizmi su bili Salmonella mumum, Escherichia coli i Bacillus subtilis.

Keywords
antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus; L. acidophilus kao prehrambeni dodatak; bakteriocini; antibakterijske tvari

Hrčak ID: 95370

URI
https://hrcak.srce.hr/95370

[english]

Visits: 535 *