hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus

Jagoda Šušković   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1711-316X ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Maša Krobot
Milena Mehak
S. Matošić

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 95-106 preuzimanja: 329* citiraj
APA 6th Edition
Šušković, J., Krobot, M., Mehak, M. i Matošić, S. (1993). Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus. Mljekarstvo, 43 (2), 95-106. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95370
MLA 8th Edition
Šušković, Jagoda, et al. "Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus." Mljekarstvo, vol. 43, br. 2, 1993, str. 95-106. https://hrcak.srce.hr/95370. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Šušković, Jagoda, Maša Krobot, Milena Mehak i S. Matošić. "Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus." Mljekarstvo 43, br. 2 (1993): 95-106. https://hrcak.srce.hr/95370
Harvard
Šušković, J., et al. (1993). 'Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus', Mljekarstvo, 43(2), str. 95-106. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95370 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Šušković J, Krobot M, Mehak M, Matošić S. Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus. Mljekarstvo [Internet]. 1993 [pristupljeno 18.07.2019.];43(2):95-106. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95370
IEEE
J. Šušković, M. Krobot, M. Mehak i S. Matošić, "Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus", Mljekarstvo, vol.43, br. 2, str. 95-106, 1993. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95370. [Citirano: 18.07.2019.]

Sažetak
Lactobacillus acidophilus se često spominje kao djelotvoran prehrambeni dodatak. Ovaj organizam posjeduje svojstva koja mu omogućavaju preživljavanje i rast u intestinalnom traktu. Posebna pozornost mu se posvećuje zbog inhibicijskog djelovanja na patogene mikroorganizme koji se obično pojavljuju u hrani. U ovom radu je proučen utjecaj različitih hranjivih podloga na antimikrobnu aktivnost L. acidophilus. Hranjive podloge, MRS i APT, sa i bez dodatka kalcij karbonata (za vezanje nastale mliječne kiseline), korištene su za rast L. acidophilus. Proučena je antimikrobna aktivnost cjelokupne podloge sa stanicama supernatanta iz kojeg su uklonjene stanice, te dijalizata kulture L. acidophilus, prema enteropatogenim mikroorganizmima (Staphylococcus aureus 3048, Staph. aureus K-144, Salmonella mumum, Escherichia coli) i prema sporogenim bakterijama Bacillus subtilis i Bacillus cereus. Najbolji rast i najveća antimikrobna aktivnost su postignuti u MRS podlozi nakon 48 sati uzgoja. Najosjetljiviji mikroorganizmi su bili Salmonella mumum, Escherichia coli i Bacillus subtilis.

Ključne riječi
antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus; L. acidophilus kao prehrambeni dodatak; bakteriocini; antibakterijske tvari

Hrčak ID: 95370

URI
https://hrcak.srce.hr/95370

[engleski]

Posjeta: 535 *