Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Sistem bodovanja u senzorskoj procjeni kvalitete sira

Milana Ritz ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Vera Vojnović
Nada Vahčić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.131 Kb

str. 127-135

preuzimanja: 1.367

citiraj


Sažetak

Za procjenu kakvoće prehrambenih proizvoda koristi se niz metoda, medu kojima senzorske metode zauzimaju sve značajnije mjesto. U ovom radu prikazana je praktična provedba senzorske procjene uzoraka mekih i polutvrdih sireva sistemom ponderiranih bodova. Izrađene su potrebne ocjenjivačke liste za svaku grupu istraživačkih uzoraka, u koje su unesena odgovarajuća svojstva (parametri kvalitete), zahtjevi za kakvoćom izraženi odgovarajućom ocjenom, kao i "faktori značaja". Istraživanje je obuhvatilo uzorke mekih sireva s plemenitim plijesnima tipa "Camembert" i uzorke polutvrdih sireva tipa "Trapist" različitih jugoslavenskih proizvođača. Ocjenjivanje je provela grupa od 5 senzorskih analitičara ("penel") i to u dva uzastopna zasjedanja. Rezultati su statistički interpretirani, utvrđena je preciznost i pouzdanost ispitivača, a uzorci su, na temelju postignutih bodova, svrstani u odgovarajuće kategorije kvalitete.

Ključne riječi

sir; senzorske procjene

Hrčak ID:

95848

URI

https://hrcak.srce.hr/95848

Datum izdavanja:

3.5.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.957 *