hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Kiselo-mliječni proizvod s fruktozom

Jovan Dorđević ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Ognjen Maćej
Dragoslava Mišić
Saša Ašanin

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 35-44 preuzimanja: 342* citiraj
APA 6th Edition
Dorđević, J., Maćej, O., Mišić, D. i Ašanin, S. (1980). Kiselo-mliječni proizvod s fruktozom. Mljekarstvo, 30 (2), 35-44. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/96993
MLA 8th Edition
Dorđević, Jovan, et al. "Kiselo-mliječni proizvod s fruktozom." Mljekarstvo, vol. 30, br. 2, 1980, str. 35-44. https://hrcak.srce.hr/96993. Citirano 19.05.2021.
Chicago 17th Edition
Dorđević, Jovan, Ognjen Maćej, Dragoslava Mišić i Saša Ašanin. "Kiselo-mliječni proizvod s fruktozom." Mljekarstvo 30, br. 2 (1980): 35-44. https://hrcak.srce.hr/96993
Harvard
Dorđević, J., et al. (1980). 'Kiselo-mliječni proizvod s fruktozom', Mljekarstvo, 30(2), str. 35-44. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/96993 (Datum pristupa: 19.05.2021.)
Vancouver
Dorđević J, Maćej O, Mišić D, Ašanin S. Kiselo-mliječni proizvod s fruktozom. Mljekarstvo [Internet]. 1980 [pristupljeno 19.05.2021.];30(2):35-44. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96993
IEEE
J. Dorđević, O. Maćej, D. Mišić i S. Ašanin, "Kiselo-mliječni proizvod s fruktozom", Mljekarstvo, vol.30, br. 2, str. 35-44, 1980. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96993. [Citirano: 19.05.2021.]

Sažetak
Autori su proučavali kiselo-mliječni proizvod s dodatkom fruktoze i stabilizatora. Ustanovili su da količina fruktoze u obranom mlijeku ne smije prelaziti 10%, da bi se fermentacija obavila u prihvatljivom vremenu. Dodavanje stabilizatora kremodana u koncentraciji od 0,3 i 0,5 % znatno je poboljšalo konzistenciju proizvoda. Miješanje sirupa fruktoze s kiselim mlijekom dovodi do pojave pahuljica i destabilizacije koloidnog sistema, te odvajanje seruma. Dobiveni proizvod ima visoku energetsku i biološku vrijednost i privlačan je za većinu potrošača.

Ključne riječi
mlijeko; jogurt; kiselo-mliječni proizvod; fruktoza

Hrčak ID: 96993

URI
https://hrcak.srce.hr/96993

[engleski]

Posjeta: 555 *