hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Mogućnost proizvodnje kiselo-mliječnog proizvoda od obranog mlijeka sa maslačnom kulturom

Jovan Dorđević ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Dragoslava Mišić
Dušica Petrović
Mirjana Jakica

Puni tekst: hrvatski, pdf (907 KB) str. 163-168 preuzimanja: 164* citiraj
APA 6th Edition
Dorđević, J., Mišić, D., Petrović, D. i Jakica, M. (1980). Mogućnost proizvodnje kiselo-mliječnog proizvoda od obranog mlijeka sa maslačnom kulturom. Mljekarstvo, 30 (6), 163-168. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/97036
MLA 8th Edition
Dorđević, Jovan, et al. "Mogućnost proizvodnje kiselo-mliječnog proizvoda od obranog mlijeka sa maslačnom kulturom." Mljekarstvo, vol. 30, br. 6, 1980, str. 163-168. https://hrcak.srce.hr/97036. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Dorđević, Jovan, Dragoslava Mišić, Dušica Petrović i Mirjana Jakica. "Mogućnost proizvodnje kiselo-mliječnog proizvoda od obranog mlijeka sa maslačnom kulturom." Mljekarstvo 30, br. 6 (1980): 163-168. https://hrcak.srce.hr/97036
Harvard
Dorđević, J., et al. (1980). 'Mogućnost proizvodnje kiselo-mliječnog proizvoda od obranog mlijeka sa maslačnom kulturom', Mljekarstvo, 30(6), str. 163-168. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/97036 (Datum pristupa: 22.02.2020.)
Vancouver
Dorđević J, Mišić D, Petrović D, Jakica M. Mogućnost proizvodnje kiselo-mliječnog proizvoda od obranog mlijeka sa maslačnom kulturom. Mljekarstvo [Internet]. 1980 [pristupljeno 22.02.2020.];30(6):163-168. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97036
IEEE
J. Dorđević, D. Mišić, D. Petrović i M. Jakica, "Mogućnost proizvodnje kiselo-mliječnog proizvoda od obranog mlijeka sa maslačnom kulturom", Mljekarstvo, vol.30, br. 6, str. 163-168, 1980. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97036. [Citirano: 22.02.2020.]

Sažetak
U radu je proučavana problematika proizvodnje kiselog-mliječnog proizvoda sa maslačnoin kulturom. Radi povećanja suhe tvari obranom mlijeku dodavano je evaporirano obrano mlijeko u različitim postocima: 5, 10 i 15 %. Proizvodi su fermentirani na dvije temperature, 22 i 30 °C. Na osnovu ispitivanja izvedeni su ovi zaključci: Kiseli-mliječni proizvod sa maslačnom kulturom može se uspješno proizvoditi od obranog mlijeka uz povećanje suhe tvari. U okviru tih ispitivanja najbolji rezultati su dobiveni dodavanjem 15 % evaporiranog obranog mlijeka, a po kvaliteti ne zaostaju znatnije ni proizvodi sa 10 %, dok proizvodi sa 5 % nisu dali zadovoljavajuće rezultate. Inkubacijom na 30 °C skraćuje se vrijeme fermentacije za 5 sati, te su pri toj temperaturi dobiveni proizvodi sa boljim osobinama gruša, većeg viskoziteta i bolje konzistencije, čija su aroma i ukus bili dobro izraženi. Uvođenje kiselog-mliječnog proizvoda sa maslačnom kulturom u industrijsku proizvodnju bilo bi značajno radi proširenja asortimana i povećanja potrošnje obranog mlijeka. Kraće vrijeme fermentacije tog proizvoda bilo bi svrsishodno za industrijsku proizvodnju jer se time skraćuje proces proizvodnje, efikasnije iskorištavaju kapaciteti za fermentaciju i skladištenje i bolje reguliraju manipulacija i promet. Dalja istraživanja treba prvenstveno s tehnološkog i mikrobiološkog aspekta usmjeriti u istom pravcu.

Ključne riječi
obrano mlijeko; maslačna kultura; proizvodnja kiselo-mliječnog proizvoda

Hrčak ID: 97036

URI
https://hrcak.srce.hr/97036

[engleski]

Posjeta: 297 *