hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Komparativni uzgoj nekih sojeva laktobacila na različitim hranjivim podlogama

Zdenka Koritnik ; "Dukat", Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (314 KB) str. 188-189 preuzimanja: 352* citiraj
APA 6th Edition
Koritnik, Z. (1974). Komparativni uzgoj nekih sojeva laktobacila na različitim hranjivim podlogama. Mljekarstvo, 24 (8), 188-189. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/97209
MLA 8th Edition
Koritnik, Zdenka. "Komparativni uzgoj nekih sojeva laktobacila na različitim hranjivim podlogama." Mljekarstvo, vol. 24, br. 8, 1974, str. 188-189. https://hrcak.srce.hr/97209. Citirano 15.01.2021.
Chicago 17th Edition
Koritnik, Zdenka. "Komparativni uzgoj nekih sojeva laktobacila na različitim hranjivim podlogama." Mljekarstvo 24, br. 8 (1974): 188-189. https://hrcak.srce.hr/97209
Harvard
Koritnik, Z. (1974). 'Komparativni uzgoj nekih sojeva laktobacila na različitim hranjivim podlogama', Mljekarstvo, 24(8), str. 188-189. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/97209 (Datum pristupa: 15.01.2021.)
Vancouver
Koritnik Z. Komparativni uzgoj nekih sojeva laktobacila na različitim hranjivim podlogama. Mljekarstvo [Internet]. 1974 [pristupljeno 15.01.2021.];24(8):188-189. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97209
IEEE
Z. Koritnik, "Komparativni uzgoj nekih sojeva laktobacila na različitim hranjivim podlogama", Mljekarstvo, vol.24, br. 8, str. 188-189, 1974. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97209. [Citirano: 15.01.2021.]

Sažetak
O vrstama hranjivih podloga pogodnih za rast, izolaciju, identifikaciju, brojanje i održavanje laktobacila su do danas pisali mnogi autori, kao što su Mitchell, Rogosa, Sharpe, Kulp i White, Davis, i Wiseman. Svi oni su na osnovu svog eksperimentalnog rada su uzgojem laktobacila na određenim hranjivim podlogama dolazili do određenih iskustava i rezultata, koji su ih navodili da tu podlogu opišu, preporuče i da se njome služe. Tako smo i saznali za MRS agar. Par ada j zov agar, sirutkin agar, LRS™, L agar i za još mnoge druge hranjive podloge, čiji su osnovni sastojci bili sok od mrkve, narandže ili jetre. U tom dosta širokom izboru mi smo odabrali nekoliko hranjivih podloga najprihvatljivijih za pripremu i naše laboratorijske mogućnosti. Komparativnim uzgojem naših odabranih sojeva laktobacila na tim hranjivim podlogama mi smo došli do određenih iskustava i rezultata o kojima će biti govora u daljnjem izlaganju. Svrha takvog našeg rada bila je od tih nekoliko hranjivih podloga odabrati onu, koja bi u našim laboratorijskim uvjetima najviše odgovarala za praćenje rasta i broja laktobacila. Taj broj laktobacila bi nam poslužio kao kvantitativni pokazatelj aktivnosti određenog soja laktobacila u proizvodnim uvjetima.

Ključne riječi
laktobacili; hranjive podloge; komparativni uzgoj

Hrčak ID: 97209

URI
https://hrcak.srce.hr/97209

Posjeta: 491 *