hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj prehrane i prehrambenih navika na karijes

Ljiljana Valentak ; Dom zdravlja “Trešnjevka”, Zagreb, Hrvatska
Dora Najžar-Fleger ; Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zdravko Rajić ; Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (8 MB) str. 41-46 preuzimanja: 630* citiraj
APA 6th Edition
Valentak, Lj., Najžar-Fleger, D. i Rajić, Z. (1995). Utjecaj prehrane i prehrambenih navika na karijes. Acta stomatologica Croatica, 29 (1), 41-46. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/99101
MLA 8th Edition
Valentak, Ljiljana, et al. "Utjecaj prehrane i prehrambenih navika na karijes." Acta stomatologica Croatica, vol. 29, br. 1, 1995, str. 41-46. https://hrcak.srce.hr/99101. Citirano 01.10.2020.
Chicago 17th Edition
Valentak, Ljiljana, Dora Najžar-Fleger i Zdravko Rajić. "Utjecaj prehrane i prehrambenih navika na karijes." Acta stomatologica Croatica 29, br. 1 (1995): 41-46. https://hrcak.srce.hr/99101
Harvard
Valentak, Lj., Najžar-Fleger, D., i Rajić, Z. (1995). 'Utjecaj prehrane i prehrambenih navika na karijes', Acta stomatologica Croatica, 29(1), str. 41-46. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/99101 (Datum pristupa: 01.10.2020.)
Vancouver
Valentak Lj, Najžar-Fleger D, Rajić Z. Utjecaj prehrane i prehrambenih navika na karijes. Acta stomatologica Croatica [Internet]. 1995 [pristupljeno 01.10.2020.];29(1):41-46. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/99101
IEEE
Lj. Valentak, D. Najžar-Fleger i Z. Rajić, "Utjecaj prehrane i prehrambenih navika na karijes", Acta stomatologica Croatica, vol.29, br. 1, str. 41-46, 1995. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/99101. [Citirano: 01.10.2020.]

Sažetak
Prehrana, prehrambene navike i radna okolina dio su ekoloških faktora koji utječu na dentalno zdravlje. Da bi se dobio uvid u dentalni morbiditet i eventualne razlike u frekvenciji i proširenosti karijesa, izvršeno je epidemiološko ispitivanje. Pregledane su tri skupine radnika: 122 radnika kanditne industrije, 121 radnik mesne i 126 radnika metalne industrije. Rezultati su prikazani međunarodno utvrđenim parametrima registracije zdravstvenog stanja zubi: KEP, KIP, KIO i K1Z. Analizom podataka utvrđeno je da radnici u kanditnoj industriji imaju znatno veće vrijednosti navedenih parametara od ostalih dviju skupina ispitanika. U kanditnoj industriji KIP = 19,5 a
KIZ 64,0%; u mesnoj industriji KIP = 14,3% a KIZ 48,8%; u metalnoj
industriji KIP 11,8 a KIZ 38,3%. To se dovodi u vezu s prehrambenim navikama i radnom okolinom, a radnici u kanditnoj industriji svrstavaju se u rizičnu skupinu za dentalni morbiditet.

Ključne riječi
prehrana; prehrambene navike; karijes

Hrčak ID: 99101

URI
https://hrcak.srce.hr/99101

[engleski]

Posjeta: 917 *