hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Muzejsko-pedagoški pristup prezentacije projekta „Rimske igre“ - pet godina uspješne suradnje Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice i IV. osnovne škole Varaždin

Biserka Vlahović

Puni tekst: hrvatski, pdf (4 MB) str. 321-342 preuzimanja: 699* citiraj
APA 6th Edition
Vlahović, B. (2012). Muzejsko-pedagoški pristup prezentacije projekta „Rimske igre“ - pet godina uspješne suradnje Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice i IV. osnovne škole Varaždin. Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin, (23), 321-342. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/99958
MLA 8th Edition
Vlahović, Biserka. "Muzejsko-pedagoški pristup prezentacije projekta „Rimske igre“ - pet godina uspješne suradnje Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice i IV. osnovne škole Varaždin." Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin, vol. , br. 23, 2012, str. 321-342. https://hrcak.srce.hr/99958. Citirano 21.01.2020.
Chicago 17th Edition
Vlahović, Biserka. "Muzejsko-pedagoški pristup prezentacije projekta „Rimske igre“ - pet godina uspješne suradnje Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice i IV. osnovne škole Varaždin." Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin , br. 23 (2012): 321-342. https://hrcak.srce.hr/99958
Harvard
Vlahović, B. (2012). 'Muzejsko-pedagoški pristup prezentacije projekta „Rimske igre“ - pet godina uspješne suradnje Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice i IV. osnovne škole Varaždin', Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin, (23), str. 321-342. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/99958 (Datum pristupa: 21.01.2020.)
Vancouver
Vlahović B. Muzejsko-pedagoški pristup prezentacije projekta „Rimske igre“ - pet godina uspješne suradnje Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice i IV. osnovne škole Varaždin. Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin [Internet]. 2012 [pristupljeno 21.01.2020.];(23):321-342. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/99958
IEEE
B. Vlahović, "Muzejsko-pedagoški pristup prezentacije projekta „Rimske igre“ - pet godina uspješne suradnje Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice i IV. osnovne škole Varaždin", Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin, vol., br. 23, str. 321-342, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/99958. [Citirano: 21.01.2020.]

Sažetak
Početkom školske godine 2006/2007. na poticaj ravnateljice Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenke Vlahović i tadašnjeg ravnatelja IV. osnovne škole Varaždin Milivoja Purgarića prihvaćena je ideja da škola sudjeluje u muzejskom projektu “Rimske igre„. Nakon odlaska u mirovinu ravnatelja Purgarića i nova ravnateljica Jasmina Dvorski podupire ovaj već dobro uhodani oblik suradnje jedne muzejske ustanove i škole.
U ovaj zanimljivi Projekt uključili su se učitelji predmetne nastave i to na sljedeći način: projekt se provodi u tri razine: a) u školi, b) na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama i c) prezentacija projekta za roditelje učenike i učitelje u školi.
Nakon što se u petom razredu na redovitoj nastavi povijesti obradi nastavna jedinica Rim, učenici usvojeno znanje proširuju i povezuju na terenskoj nastavi na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae, dakle u Varaždinskim Toplicama.
Prve školske godine 2006./2007. u ovaj zanimljiv Projekt uključili su se učitelji sljedećih predmeta: povijest, likovna kultura, geografija, matematika, hrvatski jezik i tjelesna i zdravstvena kultura. Od izbornih predmeta uključili su se vjeronauk i informatika, a od izvannastavnih aktivnosti novinarska i knjižničarska, te likovna grupa. Svaki predmet u pripremi prije odlaska na teren trebao je razraditi detaljni plan rada, ciljeve i zadatke te ključne pojmove, a pripremljeni su nastavni listići, karte, razne tabele, igre, radionice i sl.
Tijekom proteklih pet godina u Projekt su se uključili i drugi učitelji tako da su do 2011. zastupljeni bili i sljedeći nastavni predmeti: priroda, tehnička kultura, engleski i njemački jezik, a zanimanje učitelja i učenika za ovaj oblik nastave najbolje pokazuje interes samih učenika koji su tražili i više od dogovorenog. Tako se od početne ideje došlo do tzv. specijaliziranih projekata, a svi se oni bave kulturno – povijesnom baštinom Rima na tlu Varaždinskih Toplica što smo na školskim izletima planirano proširili i na ostale gradove antičke civilizacije u Hrvatskoj kao što su: Pula, Brijuni, Ščitarjevo (Andautonija), Split i dr. Treba naglasiti da je glavno geslo pod kojim se projekt“ Rimske igre“ provodi: “ Sačuvajmo kulturno – povijesnu baštinu za buduće generacije“, a svake naredne godine dodano je i novo geslo na latinskom i hrvatskom jeziku, što je također jedna zanimljivost više. Svi projekti temeljito su pripremani uz stručnu suradnju vanjske suradnice Spomenke Vlahović na izvannastavnim aktivnostima, posebno na nastavi likovne i tehničke kulture. Tako npr. na grupama slobodnih aktivnosti likovne kulture osmišljeni su projekti “Tunika i toga – odjevni predmeti rimskog stanovništva, “Antička igračaka„, “Antička glinena lucerna (svjetiljka)„, a pod stručnim vodstvom učitelja tehničke kulture u suradnji s Muzejom nastao je projekt “Rimski nakit“ koji uspješno izrađuju učenici šestog razreda “Rimski zlatari“. Izrađene su skice nakita prema muzejskim predlošcima koje je odabrala ravnateljica Muzeja, a crteže izradili likovnjaci (skice). Naučili smo kako se izrađuju antičke glinene lucerne (uljanice) utiskivanjem gline u kalup tj. na način kako su to radili rimski lončari. Korištene su replike kalupa lucerni iz zbirke Muzeja u Varaždinskim Toplicama, a na gotovim proizvodima učenici su naučili kako se suhi predmeti poliraju, a zatim i peku u replici rimske keramičke peći na arheološkom lokalitetu (izgrađena 2009.).
Tijekom pet godina revitalizirane su rimske igre: omilla, orca, povlačenje užeta na legionarski način, igra mačem i štitom, preskakanje užeta, igra konjića, ludus castellorum, tropa i dr. Namjera igara je: poštivanje pravila igara, razvijanje sposobnosti spretnosti, preciznosti, brzine pokreta i sl. U igri su korištene replike izrađenih muzejskih rekvizita prema originalima.
Od ostalih brojnih zanimljivosti ovog projekta treba spomenuti i okrjepu za vrijeme odmora na terenu kad svi sudionici terenske nastave mogu probati rimske specijalitete iz“Muzejske rimske pekarnice„ a to su brojne vrste rimskog kruha, rimski medenjaci i rimska limunada napravljena iz geotermalne vode.
U cijelom projektu značajna je suradnja i korelacija više predmeta što kod učenika potiče razvoj interesa za istraživanje, kreativnih i izražajnih sposobnosti kao i potrebe za grupnim radom kojim se razvija zajedništvo međusobno poštovanje, potreba za estetsko – ekološkim uređenjem okoline, ekološka svijest, smisao za čuvanje i promicanje hrvatske kulturno – povijesne i prirodne baštine za buduće generacije.
Nakon provedene terenske nastave u školi, slijedi izrada plakata učeničkih radova (keramika, rimski nakit i dr.), ocjenjivanje nastavnih listića, provjera znanja, postavljanje izložbe i prezentacija projekta za roditelje, učenike i učitelje na “Projektnom danu„ IV. osnovne škole u Varaždinu.

Ključne riječi
kulturno – povijesna baština; arheološki lokalitet Aquae Iasae (Varaždinske Toplice); arheolog; termalna voda; fango (peloid); muzejsko – pedagoški pristup; revitalizacija igara i običaja antike; graditeljsko nasljeđe bio- ekološke različitosti

Hrčak ID: 99958

URI
https://hrcak.srce.hr/99958

[engleski]

Posjeta: 1.598 *