hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

Prehrana na jadranskim otocima Etnološki pogled na prehranu stanovništva hrvatskih jadranskih otoka

Mirjana Randić ; Etnografski muzej, Zagreb, Hrvatska

Fulltext: english, pdf (2 MB) pages 319-341 downloads: 658* cite
APA 6th Edition
Randić, M. (2001). Nutrition on the Adriatic Islands An Ethnological View on Nutrition of the Croatian Adriatic Island Population. Sociologija i prostor, 39 (1/4 (151/154)), 319-341. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/100243
MLA 8th Edition
Randić, Mirjana. "Nutrition on the Adriatic Islands An Ethnological View on Nutrition of the Croatian Adriatic Island Population." Sociologija i prostor, vol. 39, no. 1/4 (151/154), 2001, pp. 319-341. https://hrcak.srce.hr/100243. Accessed 16 Oct. 2021.
Chicago 17th Edition
Randić, Mirjana. "Nutrition on the Adriatic Islands An Ethnological View on Nutrition of the Croatian Adriatic Island Population." Sociologija i prostor 39, no. 1/4 (151/154) (2001): 319-341. https://hrcak.srce.hr/100243
Harvard
Randić, M. (2001). 'Nutrition on the Adriatic Islands An Ethnological View on Nutrition of the Croatian Adriatic Island Population', Sociologija i prostor, 39(1/4 (151/154)), pp. 319-341. Available at: https://hrcak.srce.hr/100243 (Accessed 16 October 2021)
Vancouver
Randić M. Nutrition on the Adriatic Islands An Ethnological View on Nutrition of the Croatian Adriatic Island Population. Sociologija i prostor [Internet]. 2001 [cited 2021 October 16];39(1/4 (151/154)):319-341. Available from: https://hrcak.srce.hr/100243
IEEE
M. Randić, "Nutrition on the Adriatic Islands An Ethnological View on Nutrition of the Croatian Adriatic Island Population", Sociologija i prostor, vol.39, no. 1/4 (151/154), pp. 319-341, 2001. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/100243. [Accessed: 16 October 2021]

Abstracts
Ovaj rad govori o prehrani i prehrambenim navikama seoskog stanovništva koje živi na
otocima i stočnog Jadrana. Autorica se koristila gradom o tradicijskoj prehrani, koju je u
proteklih dvadeset godina objavilo nekoliko istraživača , etnologa i drugih profesija, kao i
vlastitim bilješkama s istraživanja na šest jadranskih otočnih lokaliteta u razdoblju od
1991, do 1999. godine . Pregled prehrane ovoga specifičnog segmenta Mediterana obuhvaća
vremensko razdoblje od poče tka 20. stoljeća do danas. Na početku se nalazi popis
namirnica koje se koriste u prehrani o točnog stanovništva (žitarice, povrće, ribe, meso i
mliječne prerađevine), a zatim se opisuje priprema hrane, kuhinja i posuđe. Tipična svakodnevna
i svečana jela grupirana su prema osnovnim namirnicama potrebnima za njihovu
pripremu, a zatim slijedi dnevni raspored jela. U nastavku se govori o način i ma
pripreme hrane za zimu, tipičnim pićima i jelima povezanim s narodnim svetkovinama.
U zaključku autorica spominje određene pretpovijesne crte koje se i danas mogu vidjeti
u tradicijskoj prehrani jadranskih otočana , osvrnuvši se također na utjecaje susjeda s Mediterana
u prošlosti kao i sadašnjosti. Čvrsto u okvirima mediteranske tradicije, s mnogo
povrća i ribe, skromnim udjelom mesa i uporabom nezasićenih masnoća u obliku maslinova
ulja, otočna je kuhinja prihvatila i nove namirnice i jela što su pristizali na Jadran u
prošlim stoljećima. U cjelini, ova se kuhinja i s medicinskog gledišta smatra zdravom i
prihvatljivom modernom čovjeku.
Značaj ovoga rada određuju činjenice: prehrana i način prehrane dio je kulture naroda,
što posebice vrijedi za tzv. tradicijska društva i razmjerno male o točne ruralne zajednice
kakve su postojale još početkom (ponegdje i do 40-ih godina) 20 . stoljeća na hrvatskim
otocima; u izboru namirnica i načinu njihovoga sprema11ja prelama se utjecaj kulturnih
krugova (mediteranskom je području svojstvena cirkulacija kulturnih elemenata); istraživanje
način a prehrane upućuje i na brojne aspekte socijalne diferencijacije i integracije.
I premda auto rica drži kako su istraživanja tradicionalne prehrane stanovništva hrvatskih
otoka daleko od završetka, ona zasigurno već sada - posebice sa socioantropologijskog
motrišta - omogućuju mnogo temeljitije uvide u ove aspekte otoč nosti i načina života
hrvatskih otočana .

Keywords
prehrana; emološki aspekt; otočno stanovništvo; hrvatski Jadran

Hrčak ID: 100243

URI
https://hrcak.srce.hr/100243

[english]

Visits: 1.041 *