Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prehrana na jadranskim otocima Etnološki pogled na prehranu stanovništva hrvatskih jadranskih otoka

Mirjana Randić ; Etnografski muzej, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 1.846 Kb

str. 319-341

preuzimanja: 868

citiraj


Sažetak

Ovaj rad govori o prehrani i prehrambenim navikama seoskog stanovništva koje živi na
otocima i stočnog Jadrana. Autorica se koristila gradom o tradicijskoj prehrani, koju je u
proteklih dvadeset godina objavilo nekoliko istraživača , etnologa i drugih profesija, kao i
vlastitim bilješkama s istraživanja na šest jadranskih otočnih lokaliteta u razdoblju od
1991, do 1999. godine . Pregled prehrane ovoga specifičnog segmenta Mediterana obuhvaća
vremensko razdoblje od poče tka 20. stoljeća do danas. Na početku se nalazi popis
namirnica koje se koriste u prehrani o točnog stanovništva (žitarice, povrće, ribe, meso i
mliječne prerađevine), a zatim se opisuje priprema hrane, kuhinja i posuđe. Tipična svakodnevna
i svečana jela grupirana su prema osnovnim namirnicama potrebnima za njihovu
pripremu, a zatim slijedi dnevni raspored jela. U nastavku se govori o način i ma
pripreme hrane za zimu, tipičnim pićima i jelima povezanim s narodnim svetkovinama.
U zaključku autorica spominje određene pretpovijesne crte koje se i danas mogu vidjeti
u tradicijskoj prehrani jadranskih otočana , osvrnuvši se također na utjecaje susjeda s Mediterana
u prošlosti kao i sadašnjosti. Čvrsto u okvirima mediteranske tradicije, s mnogo
povrća i ribe, skromnim udjelom mesa i uporabom nezasićenih masnoća u obliku maslinova
ulja, otočna je kuhinja prihvatila i nove namirnice i jela što su pristizali na Jadran u
prošlim stoljećima. U cjelini, ova se kuhinja i s medicinskog gledišta smatra zdravom i
prihvatljivom modernom čovjeku.
Značaj ovoga rada određuju činjenice: prehrana i način prehrane dio je kulture naroda,
što posebice vrijedi za tzv. tradicijska društva i razmjerno male o točne ruralne zajednice
kakve su postojale još početkom (ponegdje i do 40-ih godina) 20 . stoljeća na hrvatskim
otocima; u izboru namirnica i načinu njihovoga sprema11ja prelama se utjecaj kulturnih
krugova (mediteranskom je području svojstvena cirkulacija kulturnih elemenata); istraživanje
način a prehrane upućuje i na brojne aspekte socijalne diferencijacije i integracije.
I premda auto rica drži kako su istraživanja tradicionalne prehrane stanovništva hrvatskih
otoka daleko od završetka, ona zasigurno već sada - posebice sa socioantropologijskog
motrišta - omogućuju mnogo temeljitije uvide u ove aspekte otoč nosti i načina života
hrvatskih otočana .

Ključne riječi

prehrana; emološki aspekt; otočno stanovništvo; hrvatski Jadran

Hrčak ID:

100243

URI

https://hrcak.srce.hr/100243

Datum izdavanja:

12.12.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.643 *