Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Rast Lactobacillus acidophilus u miješanim starter kulturama

Ana Banina ; Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd, Srbija
Marina Levata
Danica Ivanović
Dragojlo Obradović ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Ljubiša Topisirović ; Centar za genetičko inženjerstvo, Beograd, Srbija


Puni tekst: hrvatski pdf 957 Kb

str. 143-150

preuzimanja: 714

citiraj


Sažetak

U ovom radu istraživane su karakteristike rasta i biokemijska svojstva tri soja Lactobacillus acidophilus. Sojevi su bili stabilni i fermentirali su mlijeko u periodu od 17 do 24 sata. U pogledu fermentacije šećera, proteolitičke aktivnosti, brzine rasta i rezistencije na žučne soli, utvrđena je određena varijabilnost među sojevima. Na osnovu dobivenih rezultata, odabran je soj L. acidophilus (L.a.C) za pravljenje miješanog startera sa Streptococcus lactis diacetylactis. Acidofilno mlijeko dobiveno tim starterom imalo je znatno bolja organoleptička svojstva u poređenju s kontrolom. Utvrđeno je, također, da nakon 3 dana soj L. acidophilus (L.a.C) postaje dominantan soj u populaciji.

Ključne riječi

Lactobacillus acidophilus; miješane starter kulture

Hrčak ID:

100878

URI

https://hrcak.srce.hr/100878

Datum izdavanja:

1.6.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.309 *