hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Unapređenje higijenske i tehnološke ispravnosti sirovog mlijeka

Živojin Milojević ; R.O. PKB Zavod za veterinarstvo, Padinska Skela
Miroslava Širadović
Ljiljana Ribar
Andrija Spajić
Danilo Perić
Ivan Zokić
Stevan Filipović

Puni tekst: hrvatski, pdf (620 KB) str. 205-208 preuzimanja: 267* citiraj
APA 6th Edition
Milojević, Ž., Širadović, M., Ribar, Lj., Spajić, A., Perić, D., Zokić, I. i Filipović, S. (1988). Unapređenje higijenske i tehnološke ispravnosti sirovog mlijeka. Mljekarstvo, 38 (8), 205-208. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/101373
MLA 8th Edition
Milojević, Živojin, et al. "Unapređenje higijenske i tehnološke ispravnosti sirovog mlijeka." Mljekarstvo, vol. 38, br. 8, 1988, str. 205-208. https://hrcak.srce.hr/101373. Citirano 15.01.2021.
Chicago 17th Edition
Milojević, Živojin, Miroslava Širadović, Ljiljana Ribar, Andrija Spajić, Danilo Perić, Ivan Zokić i Stevan Filipović. "Unapređenje higijenske i tehnološke ispravnosti sirovog mlijeka." Mljekarstvo 38, br. 8 (1988): 205-208. https://hrcak.srce.hr/101373
Harvard
Milojević, Ž., et al. (1988). 'Unapređenje higijenske i tehnološke ispravnosti sirovog mlijeka', Mljekarstvo, 38(8), str. 205-208. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/101373 (Datum pristupa: 15.01.2021.)
Vancouver
Milojević Ž, Širadović M, Ribar Lj, Spajić A, Perić D, Zokić I i sur. Unapređenje higijenske i tehnološke ispravnosti sirovog mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 1988 [pristupljeno 15.01.2021.];38(8):205-208. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/101373
IEEE
Ž. Milojević, et al., "Unapređenje higijenske i tehnološke ispravnosti sirovog mlijeka", Mljekarstvo, vol.38, br. 8, str. 205-208, 1988. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/101373. [Citirano: 15.01.2021.]

Sažetak
Poslije mužnje moguća je kontaminacija sirovog mlijeka sa mikroorganizmima. Da bi ustanovili stepen kontaminacije sirovog mlijeka uzeli smo 100 uzoraka iz sabirne cisterne u stoji i 50 uzoraka istih sirovih mlijeka iz transportne cisterne i odredili ukupan broj mikroorganizama i prisustvo pojedinih vrsta patogenih mikroorganizama u njima. Ispitivanja su pokazala da u pogledu pojedinih mikrobioloških karakteristika postoje značajne razlike između sirovog mlijeka uzorkovanog iz sabirne cisterne u štali i sirovog mlijeka uzorkovanog iz transportne cisterne na prijemnoj rampi mljekare.

Ključne riječi
sirovo mlijeko; higijenska i tehnološka ispravnost

Hrčak ID: 101373

URI
https://hrcak.srce.hr/101373

[engleski]

Posjeta: 438 *