hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

RANGIRANJE KRITERIJA PRI UTVRĐIVANJU SPOSOBNOSTI TEHNOLOŠKOG PROCESA U PROIZVODNJI NAMJEŠTAJA

Krešimir Greger ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ksenija Šegotić ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Tomislav Grladinović ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Kristina Bičanić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0212-2197 ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Perić ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Puni tekst: hrvatski, pdf (271 KB) str. 279-285 preuzimanja: 722* citiraj
APA 6th Edition
Greger, K., Šegotić, K., Grladinović, T., Bičanić, K. i Perić, I. (2013). RANGIRANJE KRITERIJA PRI UTVRĐIVANJU SPOSOBNOSTI TEHNOLOŠKOG PROCESA U PROIZVODNJI NAMJEŠTAJA. Šumarski list, 137 (5-6), 279-285. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/105353
MLA 8th Edition
Greger, Krešimir, et al. "RANGIRANJE KRITERIJA PRI UTVRĐIVANJU SPOSOBNOSTI TEHNOLOŠKOG PROCESA U PROIZVODNJI NAMJEŠTAJA." Šumarski list, vol. 137, br. 5-6, 2013, str. 279-285. https://hrcak.srce.hr/105353. Citirano 17.11.2019.
Chicago 17th Edition
Greger, Krešimir, Ksenija Šegotić, Tomislav Grladinović, Kristina Bičanić i Ivana Perić. "RANGIRANJE KRITERIJA PRI UTVRĐIVANJU SPOSOBNOSTI TEHNOLOŠKOG PROCESA U PROIZVODNJI NAMJEŠTAJA." Šumarski list 137, br. 5-6 (2013): 279-285. https://hrcak.srce.hr/105353
Harvard
Greger, K., et al. (2013). 'RANGIRANJE KRITERIJA PRI UTVRĐIVANJU SPOSOBNOSTI TEHNOLOŠKOG PROCESA U PROIZVODNJI NAMJEŠTAJA', Šumarski list, 137(5-6), str. 279-285. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/105353 (Datum pristupa: 17.11.2019.)
Vancouver
Greger K, Šegotić K, Grladinović T, Bičanić K, Perić I. RANGIRANJE KRITERIJA PRI UTVRĐIVANJU SPOSOBNOSTI TEHNOLOŠKOG PROCESA U PROIZVODNJI NAMJEŠTAJA. Šumarski list [Internet]. 2013 [pristupljeno 17.11.2019.];137(5-6):279-285. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/105353
IEEE
K. Greger, K. Šegotić, T. Grladinović, K. Bičanić i I. Perić, "RANGIRANJE KRITERIJA PRI UTVRĐIVANJU SPOSOBNOSTI TEHNOLOŠKOG PROCESA U PROIZVODNJI NAMJEŠTAJA", Šumarski list, vol.137, br. 5-6, str. 279-285, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/105353. [Citirano: 17.11.2019.]

Sažetak
Današnji trend globalizacije svjetskog tržišta, konkurencije i sve veći zahtjevi potrošača učinili su kvalitetu proizvoda i usluga presudnim čimbenikom s kojim se osvaja tržište. Sve se to neupitno odražava i na proizvodnju namještaja u Republici Hrvatskoj zbog njene trajne orijentiranosti na izvoz kao jedini mogući način postizanja tržišne konkurentnosti.
Istraživački poligoni su bile dvije tvornice pločastog namještaja. Tijekom godinu i pol dana snimljeni su, prikupljeni i obrađeni podaci odabranih proizvoda, na osnovi kojih su prikazani najutjecajniji činitelji sposobnosti procesa za svaki od poligona. Za rangiranje kriterija pri utvrđivanju sposobnosti tehnološkog procesa primijenjena je metoda Analitičkog Hijerarhijskog Procesa (AHP). Istraživanje je pokazalo da su kriteriji koji najviše utječu na sposobnost tehnološkog procesa u proizvodnji namještaja: čovjek, materijal i stroj. Na osnovi dobivenih rezultata ovaj je rad prilog raspravi o poznatom i suvremenom razumijevanju kontrole kvalitete i predstavlja znanstvenu podlogu za izradu odgovarajućeg modela sposobnosti i stabilnosti.

Ključne riječi
proizvodnja namještaja; kvaliteta; AHP metoda; sposobnost i stabilnost tehnološkog procesa

Hrčak ID: 105353

URI
https://hrcak.srce.hr/105353

[engleski]

Posjeta: 1.005 *