hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

PROMJENE U SASTAVU TKIVA SVINJA TIJEKOM RASTA

Dragutin Vincek ; Varazdin County, Department of Agriculture, Franjevacki Trg 7, Varazdin, Croatia
Goran Kušec ; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek, Croatia
Zlata Maltar ; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek, Croatia
Ivona Đurkin ; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (270 KB) str. 45-50 preuzimanja: 199* citiraj
APA 6th Edition
Vincek, D., Kušec, G., Maltar, Z. i Đurkin, I. (2013). CHANGES IN PIG CARCASS COMPOSITION DURING GROWTH. Stočarstvo, 67 (2), 45-50. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/112832
MLA 8th Edition
Vincek, Dragutin, et al. "CHANGES IN PIG CARCASS COMPOSITION DURING GROWTH." Stočarstvo, vol. 67, br. 2, 2013, str. 45-50. https://hrcak.srce.hr/112832. Citirano 03.04.2020.
Chicago 17th Edition
Vincek, Dragutin, Goran Kušec, Zlata Maltar i Ivona Đurkin. "CHANGES IN PIG CARCASS COMPOSITION DURING GROWTH." Stočarstvo 67, br. 2 (2013): 45-50. https://hrcak.srce.hr/112832
Harvard
Vincek, D., et al. (2013). 'CHANGES IN PIG CARCASS COMPOSITION DURING GROWTH', Stočarstvo, 67(2), str. 45-50. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/112832 (Datum pristupa: 03.04.2020.)
Vancouver
Vincek D, Kušec G, Maltar Z, Đurkin I. CHANGES IN PIG CARCASS COMPOSITION DURING GROWTH. Stočarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 03.04.2020.];67(2):45-50. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112832
IEEE
D. Vincek, G. Kušec, Z. Maltar i I. Đurkin, "CHANGES IN PIG CARCASS COMPOSITION DURING GROWTH", Stočarstvo, vol.67, br. 2, str. 45-50, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112832. [Citirano: 03.04.2020.]

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je proučiti promjene u sastavu tkiva svinja tokom rasta. Istraživanje je provedeno na 60 svinja (30 kastrata i 30 nazimica) u dobnom intervalu između 49 i 215 dana. Kroz cijelo vrijeme istraživanja, svaka pojedina životinja vagana je svakih sedam dana. Svakih tri tjedna, odabrane su četiri prosječne životinje s obzirom na prosječnu tjelesnu masu skupine, te se obavljala disekcija. Glavni dijelovi trupova (but, plećka, leđa, rebra i vrat) su disekcijom bili secirani na mišiće, kosti, intramuskularnu mast (IMF) i potkožno masno tkiva s kožom. Najintenzivniji rast mišićnog tkiva primijećen je u interval između 83 i 167 dana starosti. Razlike u sastavu tkiva svinja unutar pasmine izrazito su pod utjecajem spola. Nazimice su imale veći postotak mišićnog tkiva u odnosu na distribuciju drugih tkiva u polovicama. Na kraju tova rast mišića se usporava; vrijeme i brzina po kojoj se događa taj proces ovise o spolu i genetskoj strukturi životinje. Značajna akumulacija masnog tkiva započinje kod većih težina životinja.

Ključne riječi
rast; svinje; sastav tkiva

Hrčak ID: 112832

URI
https://hrcak.srce.hr/112832

[engleski]

Posjeta: 378 *