hrcak mascot   Srce   HID

Professional paper

Povrće i voće kao vehikulumi salmoneloza

S. Pavić
M. Smoljanović
D. Ropac
D. Laštre
E. Cetinić
M. Hadžiosmanović
B. Mioković
L. Kozačinski

Fulltext: croatian, pdf (542 KB) pages 17-22 downloads: 862* cite
APA 6th Edition
Pavić, S., Smoljanović, M., Ropac, D., Laštre, D., Cetinić, E., Hadžiosmanović, M., ... Kozačinski, L. (2005). Povrće i voće kao vehikulumi salmoneloza. Infektološki glasnik, 25 (1), 17-22. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/12746
MLA 8th Edition
Pavić, S., et al. "Povrće i voće kao vehikulumi salmoneloza." Infektološki glasnik, vol. 25, no. 1, 2005, pp. 17-22. https://hrcak.srce.hr/12746. Accessed 20 Oct. 2021.
Chicago 17th Edition
Pavić, S., M. Smoljanović, D. Ropac, D. Laštre, E. Cetinić, M. Hadžiosmanović, B. Mioković and L. Kozačinski. "Povrće i voće kao vehikulumi salmoneloza." Infektološki glasnik 25, no. 1 (2005): 17-22. https://hrcak.srce.hr/12746
Harvard
Pavić, S., et al. (2005). 'Povrće i voće kao vehikulumi salmoneloza', Infektološki glasnik, 25(1), pp. 17-22. Available at: https://hrcak.srce.hr/12746 (Accessed 20 October 2021)
Vancouver
Pavić S, Smoljanović M, Ropac D, Laštre D, Cetinić E, Hadžiosmanović M, et al. Povrće i voće kao vehikulumi salmoneloza. Infektološki glasnik [Internet]. 2005 [cited 2021 October 20];25(1):17-22. Available from: https://hrcak.srce.hr/12746
IEEE
S. Pavić, et al., "Povrće i voće kao vehikulumi salmoneloza", Infektološki glasnik, vol.25, no. 1, pp. 17-22, 2005. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/12746. [Accessed: 20 October 2021]

Abstracts
U ovom radu izneseni su podaci o rezultatima višegodišnjeg praćenja salmoneloza kojima su vektori bili kontaminirano povrće, sjemenke, klice i voće. Najpoznatije epidemije u SAD-u i Zapadnim zemljama javile su se kao posljedica kontaminacije klica alfalfa (lucerna – djetelina sedmača), rajčica, salate, kikirikija, lubenica, dinja, riže i sl. Uobičajeno mišljenje kako salmonele kontaminiraju povrće i voće samo površinski, napušteno je u svjetlu otkrića da ovi mikroorganizmi, kao i drugi patogeni mogu penetrirati u stabljiku, lišće i plodove kroz neoštećeni korjenski sustav ali i zbog oštećenja ovih struktura. Istraživanja su pokazala da je na molekularnoj razini potreban sustav TTSS efektorskih proteinskih molekula pomoću kojega različiti patogeni prodiru kroz neoštećeni korjenski sustav u biljku. U fazi klijanja sjemena, zbog otpuštanja hranjivih spojeva, bakterijski biofilm na sjemenju i klicama može postići invazivne koncentracije od 106–107 CFU/g biljne mase. Temeljni je izvor patogena u poljoprivrednoj proizvodnji kontaminirana voda, pa se preporučuju postupci njenog kondicioniranja prije navodnjavanja poljoprivrednih kultura, ali i postupci dezinfekcije voća i povrća koje se konzumira bez termičke obrade i to uranjanjem u otopine Na hipoklorita, H2O2 i sl.

Keywords
Salmonella spp. u povrću i sjemenju

Hrčak ID: 12746

URI
https://hrcak.srce.hr/12746

[english]

Visits: 1.751 *