Utjecaj uvjeta hlađenja na postupak obrade u uvjetima MQCL i MQL
Radoslaw W. Maruda
; Faculty of Mechanical Engineering, University of Zielona Gora, 4 Prof. Z. Szafrana street, 65-516 Zielona Gora, Poland
Stanislaw Legutko
orcid.org/0000-0001-8973-5035
; Faculty of Mechanical Engineering and Management, Poznan University of Technology, 3 Piotrowo Street, 60-965 Poznan, Poland
Grzegorz M. Krolczyk
; Opole University of Technology, 76 Prószkowska Street, 45-758 Opole, Poland
Pero Raos
orcid.org/0000-0001-9263-1325
; J. J. Strossmayer University of Osijek, Mechanical Engineering Faculty in Slavonski Brod, Trg Ivane Brlić-Mažuranić 2, 35000 Slavonski Brod, Croatia
APA 6th Edition Maruda, R.W., Legutko, S., Krolczyk, G.M. i Raos, P. (2015). Utjecaj uvjeta hlađenja na postupak obrade u uvjetima MQCL i MQL. Tehnički vjesnik, 22 (4), 965-970. https://doi.org/10.17559/TV-20140919143415
MLA 8th Edition Maruda, Radoslaw W., et al. "Utjecaj uvjeta hlađenja na postupak obrade u uvjetima MQCL i MQL." Tehnički vjesnik, vol. 22, br. 4, 2015, str. 965-970. https://doi.org/10.17559/TV-20140919143415. Citirano 01.03.2021.
Chicago 17th Edition Maruda, Radoslaw W., Stanislaw Legutko, Grzegorz M. Krolczyk i Pero Raos. "Utjecaj uvjeta hlađenja na postupak obrade u uvjetima MQCL i MQL." Tehnički vjesnik 22, br. 4 (2015): 965-970. https://doi.org/10.17559/TV-20140919143415
Harvard Maruda, R.W., et al. (2015). 'Utjecaj uvjeta hlađenja na postupak obrade u uvjetima MQCL i MQL', Tehnički vjesnik, 22(4), str. 965-970. https://doi.org/10.17559/TV-20140919143415
Vancouver Maruda RW, Legutko S, Krolczyk GM, Raos P. Utjecaj uvjeta hlađenja na postupak obrade u uvjetima MQCL i MQL. Tehnički vjesnik [Internet]. 2015 [pristupljeno 01.03.2021.];22(4):965-970. https://doi.org/10.17559/TV-20140919143415
IEEE R.W. Maruda, S. Legutko, G.M. Krolczyk i P. Raos, "Utjecaj uvjeta hlađenja na postupak obrade u uvjetima MQCL i MQL", Tehnički vjesnik, vol.22, br. 4, str. 965-970, 2015. [Online]. https://doi.org/10.17559/TV-20140919143415
APA 6th Edition Maruda, R.W., Legutko, S., Krolczyk, G.M. i Raos, P. (2015). Influence of cooling conditions on the machining process under MQCL and MQL conditions. Tehnički vjesnik, 22 (4), 965-970. https://doi.org/10.17559/TV-20140919143415
MLA 8th Edition Maruda, Radoslaw W., et al. "Influence of cooling conditions on the machining process under MQCL and MQL conditions." Tehnički vjesnik, vol. 22, br. 4, 2015, str. 965-970. https://doi.org/10.17559/TV-20140919143415. Citirano 01.03.2021.
Chicago 17th Edition Maruda, Radoslaw W., Stanislaw Legutko, Grzegorz M. Krolczyk i Pero Raos. "Influence of cooling conditions on the machining process under MQCL and MQL conditions." Tehnički vjesnik 22, br. 4 (2015): 965-970. https://doi.org/10.17559/TV-20140919143415
Harvard Maruda, R.W., et al. (2015). 'Influence of cooling conditions on the machining process under MQCL and MQL conditions', Tehnički vjesnik, 22(4), str. 965-970. https://doi.org/10.17559/TV-20140919143415
Vancouver Maruda RW, Legutko S, Krolczyk GM, Raos P. Influence of cooling conditions on the machining process under MQCL and MQL conditions. Tehnički vjesnik [Internet]. 2015 [pristupljeno 01.03.2021.];22(4):965-970. https://doi.org/10.17559/TV-20140919143415
IEEE R.W. Maruda, S. Legutko, G.M. Krolczyk i P. Raos, "Influence of cooling conditions on the machining process under MQCL and MQL conditions", Tehnički vjesnik, vol.22, br. 4, str. 965-970, 2015. [Online]. https://doi.org/10.17559/TV-20140919143415
Sažetak U radu se predstavljaju rezultati istraživanja utjecaja uvjeta stvorenih djelovanjem emulzijske i uljne izmaglice na oblik strugotine i površinsku hrapavost nehrđajućeg čelika X10CrNi18-8 tijekom tokarenja. Uspoređivane su sljedeće vrste obrade: na suho, hlađenje MQCL metodom (minimalne količine maziva za hlađenje), hlađenje MQL metodom (minimalne količine maziva). Ispitivanje je provedeno u dva stadija. U prvom je određen utjecaj protoka mase aktivnog medija na oblik strugotina i Ra i Rq parametre hrapavosti obrađivane površine. U drugom je stadiju trebalo odrediti utjecaj MQL i MQCL metode na izabrane indekse postupka obrade u odnosu na obradu na suho kao funkcije promjenljive brzine rezanja. Ustanovljeno je da je, u MQL i MQC uvjetima, područje stvaranja elementarnih strugotina i onih u obliku kratkih spirala šire, u usporedbi s tokarenjem na suho. S povećanim protokom mase emulzije i ulja, stvaraju se zamršene strugotine. Hlađenjem MQL i MQC metodom dolazi do smanjenja vrijednosti izabranih parametara hrapavosti za 2 % do 42 % u usporedbi s obradom na suho.