Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.1515/aiht-2015-66-2651

Prijedlog globalnih standarda za matičnu mliječ

Dimitrios Kanelis ; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Chrysoula Tananaki ; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Vasilis Liolios ; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Maria Dimou ; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Georgios Goras ; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Maria Anna Rodopoulou ; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Emmanuel Karazafiris ; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Andreas Thrasyvoulou ; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece


Puni tekst: engleski pdf 427 Kb

str. 275-284

preuzimanja: 1.609

citiraj


Sažetak

U ovome se članku predlažu međunarodne smjernice za kakvoću matične mliječi. U prvom dijelu istraživanja analizirali smo koliko dohrana bjelančevinama i šećerima utječe na kemijski sastav matične mliječi, a u drugom smo analizirali velik broj uzoraka matične mliječi prikupljene iz cijele Grčke kako bismo ustanovili prirodnu varijabilnost ovog proizvoda. Svoje smo rezultate usporedili s usvojenim standardima različitih država, prijedlogom standarda Međunarodne komisije za med (International Honey Commission - IHC) te nacrtom prijedloga Međunarodne organizacije za normizaciju (International Organization of Standardization - ISO). Analizom su obuhvaćeni sljedeći parametri: vlažnost, ukupne bjelančevine, šećeri (fruktoza, glukoza, saharoza) te 10-hidroksi-2-decenska kiselina (10-HDA). Naši rezultati upućuju na to da neke zemlje trebaju izmijeniti i dopuniti svoje standarde, a IHC i ISO trebaju ponovo razmotriti svoje prijedloge u svjetlu najnovijih podataka o prirodnoj varijabilnosti matične mliječi. Smatramo da bi naš prijedlog mogao poslužiti za utvrđivanje međunarodnih standarda za matičnu mliječ s obzirom na to da obuhvaća podatke iz zakona i propisa pojedinih država, prijedloge znanstvenih i stručnih skupina, podatke iz istraživanja te najnovije informacije iz literature.

Ključne riječi

10-HDA; bjelančevine; fruktoza; glukoza; Grčka; IHC; ISO; međunarodne smjernice; nacionalni standardi; saharoza; šećer; vlažnost

Hrčak ID:

149578

URI

https://hrcak.srce.hr/149578

Datum izdavanja:

16.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.591 *