Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0201

Primjena uobičajenih materijala za pakiranje u proizvodnji probiotičkog svježeg sira

Mirela Iličić ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia
Spasenija Milanović ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia
Marijana Carić ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia
Vera Lazić ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia
Eva Lončar ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia
Radomir Malbaša ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia
Katarina Kanurić ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia
Nevena Hromiš ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia


Puni tekst: engleski pdf 382 Kb

str. 91-98

preuzimanja: 1.340

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene uobičajenih materijala za pakiranje - polipropilena (PP) i polistirena (PS) u proizvodnji probiotičkog svježeg sira. Probiotički i tradicionalni sir proizvedeni su iz mlijeka s 2,3 g/100 g mliječne masti primjenom probiotičke i tradicionalne starter kulture. Uzorci su pakirani u PP i PS-čaše i skladišteni 30 dana na 4 ºC. Propusnost plinova kroz dva primijenjena materijala za pakiranje bila je značajno različita. U uzorcima sira uzetih za mikrobiološku analizu određene su bakterije mliječne kiseline, Bifidobacterium i aerobne mezofilne bakterije (AMB). Utjecaj materijala za pakiranje na sadržaj askorbinske kiseline, osjetljive na prisustvo kisika, nije bio značajan.

Ključne riječi

svježi sir; probiotici; materijali za pakiranje; barijerna svojstva; rok trajanja

Hrčak ID:

154731

URI

https://hrcak.srce.hr/154731

Datum izdavanja:

29.3.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.310 *