hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Elektrokemijska obrada otpadnih voda iz procesa proizvodnje čipsa

Višnja Oreščanin ; Oreščanin, j.d.o.o.
Robert Kollar ; Napredna energija, d.o.o.
Karlo Nađ ; Napredna energija, d.o.o.

Puni tekst: hrvatski, pdf (360 KB) str. 39-46 preuzimanja: 360* citiraj
APA 6th Edition
Oreščanin, V., Kollar, R. i Nađ, K. (2016). Elektrokemijska obrada otpadnih voda iz procesa proizvodnje čipsa. Hrvatske vode, 24 (95), 39-46. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/156300
MLA 8th Edition
Oreščanin, Višnja, et al. "Elektrokemijska obrada otpadnih voda iz procesa proizvodnje čipsa." Hrvatske vode, vol. 24, br. 95, 2016, str. 39-46. https://hrcak.srce.hr/156300. Citirano 27.01.2020.
Chicago 17th Edition
Oreščanin, Višnja, Robert Kollar i Karlo Nađ. "Elektrokemijska obrada otpadnih voda iz procesa proizvodnje čipsa." Hrvatske vode 24, br. 95 (2016): 39-46. https://hrcak.srce.hr/156300
Harvard
Oreščanin, V., Kollar, R., i Nađ, K. (2016). 'Elektrokemijska obrada otpadnih voda iz procesa proizvodnje čipsa', Hrvatske vode, 24(95), str. 39-46. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/156300 (Datum pristupa: 27.01.2020.)
Vancouver
Oreščanin V, Kollar R, Nađ K. Elektrokemijska obrada otpadnih voda iz procesa proizvodnje čipsa. Hrvatske vode [Internet]. 2016 [pristupljeno 27.01.2020.];24(95):39-46. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/156300
IEEE
V. Oreščanin, R. Kollar i K. Nađ, "Elektrokemijska obrada otpadnih voda iz procesa proizvodnje čipsa", Hrvatske vode, vol.24, br. 95, str. 39-46, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/156300. [Citirano: 27.01.2020.]

Sažetak
U radu je prikazan novi kombinirani pristup u obradi otpadne vode koja nastaje u procesu prerade krumpira u čips kombinacijom elektrokemijskih metoda i ozoniranja. Otpadna voda je karakterizirana visokim vrijednostima ukupne suspendirane tvari (1517 mg dm-3), kemijske potrošnje kisika (2240 mg dm-3) te biokemijske potrošnje kisika (1780 mg dm-3) koje premašuju granične vrijednosti za ispust u okoliš za 43, 18 odnosno 71 puta. U svrhu optimizacije procesa u radu je ispitan utjecaj vrste elektroda (nehrđajući čelik, željezo, aluminij), kontaktnog vremena (5-30 minuta) te jakosti struje (30-100 A) na stupanj uklanjanja navedena tri parametra. Iako se aluminijev set elektroda pokazao najefikasnijim za uklanjanje navedenih pokazatelja, značajno bolji rezultati su dobiveni kombinacijom sve tri vrste elektroda uz istovremeno ozoniranje. Nakon 10 minuta elektrokoagulacije/elektroksidacije pomoću elektroda od nehrđajućeg čelika, 5 minuta elektrokoagulacije/ozoniranja pomoću željezovih elektroda, 15 elektrokoagulacije/ozoniranja pomoću aluminijevih elektroda te 15 minuta ozoniranja uklonjeno je 100% boje, mutnoće i UST, 94,5% KPK te 98,9% BPK5 a svi mjereni pokazatelji su zadovoljavali uvjete za ispust u okoliš.

Ključne riječi
aluminijeve elektrode; elektrode od nehrđajućeg čelika; elektrokoagulacija; otpadne vode; ozoniranje; proizvodnja čipsa; željezove elektrode

Hrčak ID: 156300

URI
https://hrcak.srce.hr/156300

[engleski]

Posjeta: 623 *