hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Prerađevine od mandarina – mogućnost dodatne valorizacije brenda „Neretvanska mandarina“

Dubravka Ferenčić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-2811-3499 ; Veleučilište Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč
David Gluhić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4507-6012
Olivera Koprivnjak   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6403-7043 ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Puni tekst: hrvatski, pdf (117 KB) str. 24-28 preuzimanja: 807* citiraj
APA 6th Edition
Ferenčić, D., Gluhić, D. i Koprivnjak, O. (2016). Prerađevine od mandarina – mogućnost dodatne valorizacije brenda „Neretvanska mandarina“. Glasnik Zaštite Bilja, 39 (4), 24-28. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162001
MLA 8th Edition
Ferenčić, Dubravka, et al. "Prerađevine od mandarina – mogućnost dodatne valorizacije brenda „Neretvanska mandarina“." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 39, br. 4, 2016, str. 24-28. https://hrcak.srce.hr/162001. Citirano 06.12.2021.
Chicago 17th Edition
Ferenčić, Dubravka, David Gluhić i Olivera Koprivnjak. "Prerađevine od mandarina – mogućnost dodatne valorizacije brenda „Neretvanska mandarina“." Glasnik Zaštite Bilja 39, br. 4 (2016): 24-28. https://hrcak.srce.hr/162001
Harvard
Ferenčić, D., Gluhić, D., i Koprivnjak, O. (2016). 'Prerađevine od mandarina – mogućnost dodatne valorizacije brenda „Neretvanska mandarina“', Glasnik Zaštite Bilja, 39(4), str. 24-28. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162001 (Datum pristupa: 06.12.2021.)
Vancouver
Ferenčić D, Gluhić D, Koprivnjak O. Prerađevine od mandarina – mogućnost dodatne valorizacije brenda „Neretvanska mandarina“. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2016 [pristupljeno 06.12.2021.];39(4):24-28. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162001
IEEE
D. Ferenčić, D. Gluhić i O. Koprivnjak, "Prerađevine od mandarina – mogućnost dodatne valorizacije brenda „Neretvanska mandarina“", Glasnik Zaštite Bilja, vol.39, br. 4, str. 24-28, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162001. [Citirano: 06.12.2021.]

Sažetak
Godišnja proizvodnja mandarina u dolini Neretve tj. u glavnom uzgojnom području Hrvatske, iznosi u prosjeku oko 40.000 tona, a u najboljim godinama može doseći i do 50.000 tona. Ukupna hrvatska proizvodnja mandarina pokriva potrebe domaće potrošnje, dio se izvozi na europsko tržište, ali se u prosjeku javlja i oko 12.000 tona viška. Do pojave viškova dolazi zbog zastoja u berbi ili zbog otkupa i prodaje koji nisu prilagođeni tržišnim uvjetima. Budući da se u tom slučaju ne radi o planiranoj namjenskoj proizvodnji mandarina za preradu, količina sirovina od godine do godine može znatno varirati. Takvim okolnostima prilagodljivi su pogoni za preradu voća manjih kapaciteta, smješteni u neposrednoj blizini proizvodnog područja, koji mogu poslovati u okviru obiteljskih gospodarstava ili zadruga, te proizvoditi različite prerađevine od plodova mandarina. Za proizvođače mandarina to može otvoriti nove mogućnosti samozapošljavanja i biti dodatni izvor prihoda.

Ključne riječi
mandarina; prerada; voćni sirup; voćni sok; marmelada

Hrčak ID: 162001

URI
https://hrcak.srce.hr/162001

[engleski]

Posjeta: 1.261 *