hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

IMPORTANT MEAT QUALITY CHARACTERISTICS OF PIGS OF THREE WEIGHT CATEGORIES ACCORDING TO SEX

Vojin Anastasijević ; Institut za stočarstvo, Beograd, Zemun-polje, Srbija
Slavko Josipović ; Institut za stočarstvo, Beograd, Zemun-polje, Srbija
Dušica Tomašević ; Institut za stočarstvo, Beograd, Zemun-polje, Srbija
Miodrag Gluhović ; Institut za stočarstvo, Beograd, Zemun-polje, Srbija
Mihajlo Matić ; Farma svinja "Zadrugar", Zaječar, Srbija

Puni tekst: hrvatski, pdf (983 KB) str. 283-288 preuzimanja: 71* citiraj
APA 6th Edition
Anastasijević, V., Josipović, S., Tomašević, D., Gluhović, M. i Matić, M. (1991). VAŽNIJE OSOBINE KVALITETA MESA TOVLJENIKA TRI TEŽINSKE KATEGORIJE I PO SPOLOVIMA. Stočarstvo, 45 (9-10), 283-288. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162300
MLA 8th Edition
Anastasijević, Vojin, et al. "VAŽNIJE OSOBINE KVALITETA MESA TOVLJENIKA TRI TEŽINSKE KATEGORIJE I PO SPOLOVIMA." Stočarstvo, vol. 45, br. 9-10, 1991, str. 283-288. https://hrcak.srce.hr/162300. Citirano 05.04.2020.
Chicago 17th Edition
Anastasijević, Vojin, Slavko Josipović, Dušica Tomašević, Miodrag Gluhović i Mihajlo Matić. "VAŽNIJE OSOBINE KVALITETA MESA TOVLJENIKA TRI TEŽINSKE KATEGORIJE I PO SPOLOVIMA." Stočarstvo 45, br. 9-10 (1991): 283-288. https://hrcak.srce.hr/162300
Harvard
Anastasijević, V., et al. (1991). 'VAŽNIJE OSOBINE KVALITETA MESA TOVLJENIKA TRI TEŽINSKE KATEGORIJE I PO SPOLOVIMA', Stočarstvo, 45(9-10), str. 283-288. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162300 (Datum pristupa: 05.04.2020.)
Vancouver
Anastasijević V, Josipović S, Tomašević D, Gluhović M, Matić M. VAŽNIJE OSOBINE KVALITETA MESA TOVLJENIKA TRI TEŽINSKE KATEGORIJE I PO SPOLOVIMA. Stočarstvo [Internet]. 1991 [pristupljeno 05.04.2020.];45(9-10):283-288. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162300
IEEE
V. Anastasijević, S. Josipović, D. Tomašević, M. Gluhović i M. Matić, "VAŽNIJE OSOBINE KVALITETA MESA TOVLJENIKA TRI TEŽINSKE KATEGORIJE I PO SPOLOVIMA", Stočarstvo, vol.45, br. 9-10, str. 283-288, 1991. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162300. [Citirano: 05.04.2020.]

Sažetak
Based on the results of some meat quality characteristics of ham and loin (cutlets) of three live weights (95-105, 105-115 and 115-130 kg) and both sexes (male castrates and gilts) kept in groups and fed ad lib on dry feed, the following could be concluded:
1. Ham and loin meat of pigs of the heaviest weight show some better technological properties (water binding capacity, pigment content), while other properties (protein content, tenderness, loss during cooking) are connected the with lighter weight of pigs.
2. Ham and loin meat of gilts has better technological meat properties (water binding capacity, tenderness), while the other properties are the same (pigment content), but loss during cooking is either lower or equal with castrates.

Hrčak ID: 162300

URI
https://hrcak.srce.hr/162300

[hrvatski]

Posjeta: 144 *