hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj roka berbe i temperature maceracije na polifenolni sastav grožđa i vina sorte Frankovka (Vitis vinifera L.)

Ana-Marija Jagatić Korenika ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Ivan Naletilić
Marin Mihaljević Žulj ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Ivana Puhelek ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Ana Jeromel

Puni tekst: hrvatski, pdf (144 KB) str. 92-100 preuzimanja: 305* citiraj
APA 6th Edition
Jagatić Korenika, A., Naletilić, I., Mihaljević Žulj, M., Puhelek, I. i Jeromel, A. (2015). Utjecaj roka berbe i temperature maceracije na polifenolni sastav grožđa i vina sorte Frankovka (Vitis vinifera L.). Glasnik Zaštite Bilja, 38 (5), 92-100. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162365
MLA 8th Edition
Jagatić Korenika, Ana-Marija, et al. "Utjecaj roka berbe i temperature maceracije na polifenolni sastav grožđa i vina sorte Frankovka (Vitis vinifera L.)." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 38, br. 5, 2015, str. 92-100. https://hrcak.srce.hr/162365. Citirano 25.02.2020.
Chicago 17th Edition
Jagatić Korenika, Ana-Marija, Ivan Naletilić, Marin Mihaljević Žulj, Ivana Puhelek i Ana Jeromel. "Utjecaj roka berbe i temperature maceracije na polifenolni sastav grožđa i vina sorte Frankovka (Vitis vinifera L.)." Glasnik Zaštite Bilja 38, br. 5 (2015): 92-100. https://hrcak.srce.hr/162365
Harvard
Jagatić Korenika, A., et al. (2015). 'Utjecaj roka berbe i temperature maceracije na polifenolni sastav grožđa i vina sorte Frankovka (Vitis vinifera L.)', Glasnik Zaštite Bilja, 38(5), str. 92-100. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162365 (Datum pristupa: 25.02.2020.)
Vancouver
Jagatić Korenika A, Naletilić I, Mihaljević Žulj M, Puhelek I, Jeromel A. Utjecaj roka berbe i temperature maceracije na polifenolni sastav grožđa i vina sorte Frankovka (Vitis vinifera L.). Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2015 [pristupljeno 25.02.2020.];38(5):92-100. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162365
IEEE
A. Jagatić Korenika, I. Naletilić, M. Mihaljević Žulj, I. Puhelek i A. Jeromel, "Utjecaj roka berbe i temperature maceracije na polifenolni sastav grožđa i vina sorte Frankovka (Vitis vinifera L.)", Glasnik Zaštite Bilja, vol.38, br. 5, str. 92-100, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162365. [Citirano: 25.02.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (144 KB) str. 100-100 preuzimanja: 148* citiraj
APA 6th Edition
Jagatić Korenika, A., Naletilić, I., Mihaljević Žulj, M., Puhelek, I. i Jeromel, A. (2015). Effects of harvest time and maceration temperature on polyphenolic content of Frankovka (Vitis vinifera L.) grapes and wines. Glasnik Zaštite Bilja, 38 (5), 100-100. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162365
MLA 8th Edition
Jagatić Korenika, Ana-Marija, et al. "Effects of harvest time and maceration temperature on polyphenolic content of Frankovka (Vitis vinifera L.) grapes and wines." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 38, br. 5, 2015, str. 100-100. https://hrcak.srce.hr/162365. Citirano 25.02.2020.
Chicago 17th Edition
Jagatić Korenika, Ana-Marija, Ivan Naletilić, Marin Mihaljević Žulj, Ivana Puhelek i Ana Jeromel. "Effects of harvest time and maceration temperature on polyphenolic content of Frankovka (Vitis vinifera L.) grapes and wines." Glasnik Zaštite Bilja 38, br. 5 (2015): 100-100. https://hrcak.srce.hr/162365
Harvard
Jagatić Korenika, A., et al. (2015). 'Effects of harvest time and maceration temperature on polyphenolic content of Frankovka (Vitis vinifera L.) grapes and wines', Glasnik Zaštite Bilja, 38(5), str. 100-100. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162365 (Datum pristupa: 25.02.2020.)
Vancouver
Jagatić Korenika A, Naletilić I, Mihaljević Žulj M, Puhelek I, Jeromel A. Effects of harvest time and maceration temperature on polyphenolic content of Frankovka (Vitis vinifera L.) grapes and wines. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2015 [pristupljeno 25.02.2020.];38(5):100-100. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162365
IEEE
A. Jagatić Korenika, I. Naletilić, M. Mihaljević Žulj, I. Puhelek i A. Jeromel, "Effects of harvest time and maceration temperature on polyphenolic content of Frankovka (Vitis vinifera L.) grapes and wines", Glasnik Zaštite Bilja, vol.38, br. 5, str. 100-100, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162365. [Citirano: 25.02.2020.]

Sažetak
Rok berbe je važan čimbenik u proizvodnji crnih vina visoke kakvoće, prvenstveno zbog značajnog utjecaja na polifenolnu zrelost grožđa. Međutim, tehnologija prerade grožđa, također, ima važnu ulogu. Klasičnom se metodom prerade, koja podrazumijeva istovremeno protjecanje maceracije i alkoholne fermentacije, obično proizvode vina s većom koncentracijom polifenolnih spojeva, posebice flavanola, koji mogu utjecati i na izraženiju gorčinu i astringentnost. Primjenom se postupka hladne maceracije masulja moguproizvesti vina s više antocijana, koji pridonosi intenzitetu boje te izraženije arome uslijed bolje ekstrakcije sortnih aroma i prekursora arome. Istovremeno, zbog nižih temperatura, dolazi do manje ekstrakcije grubih flavanola.
Primarni je cilj i svrha ovog istraživanja bilo utvrditi utjecaj roka berbe i temperature maceracije na polifenolni sastav grožđa i kakvoću vina sorte Frankovka u proizvodnim uvjetima vinogradarske podregije Podunavlje, vinogorja Srijem. Istraživanje je provedeno 2011. godine, pri čemu su analizirani ukupni fenoli, flavonoidi, flavanoli i antocijani, sastav pojedinačnih organskih kiselina te osnovni kemijski sastav vina. Različiti su rokovi berbe utjecali na sastav i koncentraciju polifenolnih spojeva. U grožđu su Frankovke iz drugog roka berbe (5.10.) izmjerene veće koncentracije ukupnih polifenola i antocijana. Utvrđeno je da su rok berbe i tip maceracije utjecali na razlike u osnovnom kemijskom sastavu vina te koncentracijama fenolnih spojeva. U vinima je prvog roka berbe (20.09.) utvrđen veći sadržaj ekstrakta bez šećera, pepela, FAN-a i ukupne kiselosti, kao i vrijednosti ukupnih polifenola, ukupnih antocijana i ukupnih flavanola u odnosu na drugi rok berbe, neovisno o provedenom tipu maceracije. U vinima dobivenim klasičnom metodom utvrđena je veća koncentracija vinske kiseline. Prema većem se sadržaju ukupnih antocijana izdvojilo vino hladne maceracije iz prvog roka berbe.

Ključne riječi
rok berbe; polifenolna zrelost; hladna maceracija; antocijani; Frankovka

Hrčak ID: 162365

URI
https://hrcak.srce.hr/162365

[engleski]

Posjeta: 593 *