hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima

Đurđica Ačkar   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4257-2907 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Antun Jozinović ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Drago Šubarić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Jurislav Babić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Borislav Miličević ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Duška Miljević ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (399 KB) str. 57-63 preuzimanja: 215* citiraj
APA 6th Edition
Ačkar, Đ., Jozinović, A., Šubarić, D., Babić, J., Miličević, B. i Miljević, D. (2014). Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima. Glasnik Zaštite Bilja, 37 (6), 57-63. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162518
MLA 8th Edition
Ačkar, Đurđica, et al. "Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 37, br. 6, 2014, str. 57-63. https://hrcak.srce.hr/162518. Citirano 22.09.2021.
Chicago 17th Edition
Ačkar, Đurđica, Antun Jozinović, Drago Šubarić, Jurislav Babić, Borislav Miličević i Duška Miljević. "Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima." Glasnik Zaštite Bilja 37, br. 6 (2014): 57-63. https://hrcak.srce.hr/162518
Harvard
Ačkar, Đ., et al. (2014). 'Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima', Glasnik Zaštite Bilja, 37(6), str. 57-63. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162518 (Datum pristupa: 22.09.2021.)
Vancouver
Ačkar Đ, Jozinović A, Šubarić D, Babić J, Miličević B, Miljević D. Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2014 [pristupljeno 22.09.2021.];37(6):57-63. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162518
IEEE
Đ. Ačkar, A. Jozinović, D. Šubarić, J. Babić, B. Miličević i D. Miljević, "Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima", Glasnik Zaštite Bilja, vol.37, br. 6, str. 57-63, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162518. [Citirano: 22.09.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (399 KB) str. 62-62 preuzimanja: 81* citiraj
APA 6th Edition
Ačkar, Đ., Jozinović, A., Šubarić, D., Babić, J., Miličević, B. i Miljević, D. (2014). Influence of extrusion parameters on starch damage and resistant starch content in corn extrudates. Glasnik Zaštite Bilja, 37 (6), 62-62. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162518
MLA 8th Edition
Ačkar, Đurđica, et al. "Influence of extrusion parameters on starch damage and resistant starch content in corn extrudates." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 37, br. 6, 2014, str. 62-62. https://hrcak.srce.hr/162518. Citirano 22.09.2021.
Chicago 17th Edition
Ačkar, Đurđica, Antun Jozinović, Drago Šubarić, Jurislav Babić, Borislav Miličević i Duška Miljević. "Influence of extrusion parameters on starch damage and resistant starch content in corn extrudates." Glasnik Zaštite Bilja 37, br. 6 (2014): 62-62. https://hrcak.srce.hr/162518
Harvard
Ačkar, Đ., et al. (2014). 'Influence of extrusion parameters on starch damage and resistant starch content in corn extrudates', Glasnik Zaštite Bilja, 37(6), str. 62-62. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162518 (Datum pristupa: 22.09.2021.)
Vancouver
Ačkar Đ, Jozinović A, Šubarić D, Babić J, Miličević B, Miljević D. Influence of extrusion parameters on starch damage and resistant starch content in corn extrudates. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2014 [pristupljeno 22.09.2021.];37(6):62-62. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162518
IEEE
Đ. Ačkar, A. Jozinović, D. Šubarić, J. Babić, B. Miličević i D. Miljević, "Influence of extrusion parameters on starch damage and resistant starch content in corn extrudates", Glasnik Zaštite Bilja, vol.37, br. 6, str. 62-62, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162518. [Citirano: 22.09.2021.]

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj vlažnosti (15% i 20%) i granulacije (čestice veličine ≤ 500 μm i čestice veličine > 500 μm) kukuruzne krupice te konfiguracije puža (4:1 i 1:1) na svojstva ekstrudata proizvedenih u jednopužnom laboratorijskom ekstruderu pri temperaturnom profilu 135/170/170 °C, sa sapnicom promjera 4 mm. Dobivenim ekstrudatima određena su fizikalna svojstva, oštećenje škroba (DS) i udio rezistentnog škroba (RS). Rezultati su pokazali da su, neovisno o granulaciji, ekspanzijski omjer (EO) i lomljivost bili veći, a nasipna masa i tvrdoća manji kod uzoraka s nižom vlažnošću. Niža vlažnost rezultirala je i sa većim oštećenjem škroba, kao i primjena puža konfiguracije 4:1. Neovisno o parametrima ekstruzije, udio RS-a snižen je ovim procesom.

Ključne riječi
ekstruzija; kukuruzna krupica; rezistentni škrob; oštećeni škrob; vlažnost; puž

Hrčak ID: 162518

URI
https://hrcak.srce.hr/162518

[engleski]

Posjeta: 552 *